piątek, 13 marca 2015

Potrawy z kurczaka i dzikiego ptactwa

Przepisy kulinarne na kurczaka pieczonego, duszonego, z grilla. Drób – zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pierze oraz dekoracje. Kurczak po polsku, orientalny, ugrillowany; piersi, uda, pałki, w całości - co chcecie...


Przegląd przepisów, które pomogą w przygotowaniu drobiu i ptactwa. Przepisy można stosować do perliczek, indyków, gołębi, bażantów, kaczek, rzadziej dla gęsi, do drobiu w sensie kulinarnym zaliczane są też potrawy z dzikich ptaków.



Zdrowe mięso kurczaków?

Nie przepadam za marnym kurczakiem z hipermarketów, ale trzeba się z tematem zmierzyć, warto szukać materiału dobrej jakości czyli od zaprzyjaźnionego gospodarza lub najmarniej obecnych w handlu sztuk zagrodowych. Smak tych "dzikich" jest nieporównywalny z przemysłowymi. W powszechnej świadomości społecznej krążą mity na temat mięsa kurcząt, podobno są faszerowane hormonami wzrostu i antybiotykami. Jednak prawda jest taka, że w Unii Europejskiej i w Polsce jest to całkowicie zakazane. Jesteśmy obecnie unijnym potentatem w eksporcie drobiu i cała konkurencja marzy, by nas na czymś przyłapać. Kontrolują: pasze, chłodzenie, transport, opakowania i tylko czekają, by się nam noga powinęła :-) Gra idzie o setki milionów euro, więc kto zaryzykuje złamanie zakazów?

UWAGA! Kurczak bardzo rzadko wymaga "obróbki" w przyprawach i ziołach dłużej niż od jednej do trzech godzin. Osobiście unikam przepisów których autorzy namawiają do zostawienia ptaka w przyprawach na 12/24 godziny (z wyjątkiem zimnych marynat/zalew). Mięso drobiu jest zbyt wrażliwe na przyprawy i ich niekontrolowane przemiany smakowe - to co jest wyśmienite po obtoczeniu w ziołach przez 2 godziny bywa niezjadliwe, niesmaczne po przetrzymaniu w lodówce przez 12 godzin, to spore odstępstwo od zasad ogólnych dla mięs...np. przyprawy w niekontrolowany sposób wysuszają delikatne mięso, jedna z nich "dominuje" etc/itd. Czym innym jest tak zwane kruszenie dzikich zwierząt.



Przepis - uda, podudzia kurczaka marynowanego w miodzie

Zasada pierwsza: Miód i papryka przyjaciółkami drobiu

Składniki:

4 małe pałki kurczaka (albo inne ulubione kawałki kurczaka)
1 łyżka oliwy, sól, pieprz
słodka papryka czerwona
szczypta chili
2 pełne łyżki miodu
opcjonalnie kilka listków bazylii

Kawałki kurczaka dobrze umyć, pozbawić skóry (albo zostawić jeśli lubimy) włożyć do miski, posolić, popieprzyć, dodać paprykę, chili, oliwę i miód. Można dodać kilka listków bazylii, która nada kurczakowi aromat. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w marynacie w lodówce na 2 godziny. Upiec lub udusić.

Przepis - kurczak marynowany w occie balsamicznym

Zasada druga czosnek i sól braćmi kurczaków :-)

Składniki:

około 1,5 kg kurczaka
6 łyżek octu balsamicznego
1,5 łyżki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki papryki chilli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Kurczaka piec najlepiej w torebce do pieczenia  w temperaturze około 180 stopni C przez około godzinę. Później można torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą skórkę.

Przepis - pieczony kurczak marynowany w miodzie i sosie sojowym z ziemniakami


Zaproponował Karol Okrasa

6 podudzi z kurczaka (lub 2 podwójne piersi z kurczaka)
6 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
szczypta mielonej ostrej papryki
1 cytryna
1kg młodych ziemniaków
olej rzepakowy
rozmaryn (lepiej świeży, można wybrać suszony)
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić dowolnie, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać 2 rozdrobnione ząbki czosnku, szczyptę papryki i odrobinę oleju, sól i pieprz, rozmaryn. Wymieszać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 40 minut piec aż się przyrumienią, co jakiś czas przemieszać.

Marynata i kurczak: miód, sos sojowy, szczypt papryki, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Wymieszać, włożyć do marynaty kurczaka, przykryć folią odstawić na 30 minut.
Umieścić kurczaka w pojemniku żaroodpornym i polać marynatą. Druga połowę cytryny pokroić na drobne kawałeczki (cienkie plastry)  i położyć na kurczaku. Włożyć do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 40 minut. Co jakiś czas polewać marynatą.

Przepis - pikantny pieczony kurczak marynowany w miodzie na ostro z chili


Składniki:
3 podudzia z kurczaka (ewentualnie całe udka lub pałki)
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu płynnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka startego imbiru
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki pieprzu cytrynowego (ew. starta skórka z cytryny)
świeżo starty pieprz czarny

Składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią kurczaka i odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut. W razie gdyby kurczak zbytnio się rumienił należy przykryć go folią aluminiową, podlewać sosem z pieczenia.


Przepis - pikantna pierś z kurczaka na słodko w miodzie akacjowym z musztardą i ananasami


Kupić trzeba:
4 mniejsze lub 2 większe piersi z kurczaka

Sos:
2 łyżki miodu akacjowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka papryki ostrej typu chili
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki masła
2 obrane ananasy
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka delikatnie naciąć. Wszystkie składniki sosu połączyć i natrzeć nim kurczaka. Mięso ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w temperaturze 160°C. Ananasy pokroić w plastry, zgrillować na ruszcie lub na patelni. Kurczaka pokroić w plastry, podawać na ciepłym ananasie z sosem powstałym podczas pieczenia.

Kurczak w boczku z winem i sosem porzeczkowym / Przepis Karola Okrasy


Składniki:
3 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku, 1 pęczek świeżego tymianku
12 goździków, 1 pęczka świeżej bazylii
1 cytryna, 1 łyżka miodu
100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
12 cienkich plastrów wędzonego boczku
1 limonka, 3 łyżki cukru
150 g mrożonych czarnych porzeczek
70 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka octu winnego
50 g masła, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:
- Każdą pierś kurczaka kroimy na 4 kawałki w poprzek. Mięso marynujemy w posiekanym ząbku czosnku, utartej w moździerzu mieszaninie 6 goździków, posiekanego tymianku, oleju rzepakowego, w startej skórce z cytryny, miodzie i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- Na każdy kawałek zamarynowanego kurczaka układamy listek świeżej bazylii, kawałek suszonego pomidora, po czym wszystko zawijamy w plasterek boczku. Można spiąć je drewnianą wykałaczką lub szpadką do pieczenia szaszłyków.
- Tak przygotowane kawałki mięsa układamy na blasze z pergaminem, dorzucamy cząstki limonki  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut.

Sos porzeczkowy: na rozgrzanej patelni upalamy cukier na złoty karmel, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, gałązki tymianku, kilka goździków, na to wsypujemy mrożone czarne porzeczki, zalewamy wszystko białym winem i octem. Kiedy porzeczki się podgotują i wypuszczą sok, zaciągamy wszystko zmrożonym masłem, dokładnie mieszamy i dusimy powoli kilka minut na małym ogniu, aż sos ładnie zgęstnieje. Na koniec do sosu dorzucamy kilka zmrożonych porzeczek, podgrzewamy i sos gotowy. Na talerz wylewamy sos, układamy upieczone kawałki kurczaka w boczku, dekorujemy listkami tymianku.


Pieczone piersi kurczaka z sałatką z ziemniaków i grzybów


Przepis zaproponował Karol Okrasa

Składniki:

2 piersi kurczaka zagrodowego ze skórą
8 plastrów boczku
2 ząbki czosnku
50 g masła
7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
200 g rozmrożonych prawdziwków
600 g ugotowanych w skórkach małych ziemniaków
1 cebula / 1 – 2 łyżki sosu Worcester
1 cytryna, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
Jeśli nie zdobędziemy sosu Worcester, możemy użyć sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Plastry boczku układamy na pergaminie i opiekamy na patelni, płycie lub ruszcie z obu stron na brązowy kolor aż zrobią się chrupkie. Zdejmujemy z ognia.
- Przygotowujemy farsz do piersi. Drobno siekamy czosnek i suszone pomidory z zalewy i dokładnie mieszamy z przesiekanym masłem, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
Taki farsz wkładamy porcjami pod skórę na piersi kurczaka i dokładnie rozprowadzamy placami po całej powierzchni. Piersi układamy skórą do góry na pergaminie z odrobiną oliwy i wkładamy albo na gorący kamień w ognisku, albo na płytę czy patelnię, można też wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 25 minut. Oczywiście pieczenie na gorącym kamieniu w ognisku nada potrawie wspaniały smak wędzenia.
   
Sałatka z ziemniaków i grzybów: rozmrożone prawdziwki kroimy w duże kawałki, po czym przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor.
Do miski wrzucamy pokrojone na połówki ziemniaki (większe sztuki można pokroić na ćwiartki), dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, połowę plasterków boczku pokruszonych na drobne kawałki, doprawiamy sokiem z cytryny, sosem Worcester, solą i pieprzem. Dokładamy przesmażone prawdziwki, posiekaną natkę i dolewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 10 minut, aby składniki się przegryzły ze sobą. Upieczone piersi podajemy z podgrzanymi plastrami chrupkiego boczku i sałatką z ziemniaków i grzybów.

Kurczak z grilla


Mięso drobiowe "średnio" nadaje się do grillowania - z jednej strony jest delikatne i łatwe do przygotowania z drugiej szybko wysycha, bo pozbawione jest naturalnego tłuszczu, który mógłby nawilżać mięso podczas obróbki cieplnej. Większość rodzajów grillowanych mięs smakuje lepiej gdy zostanie zamarynowane, tak jest i w przypadku mięsa z drobiu, szczególnie w jego przypadku!



Kurczaki w całości grilluje się na średnim ogniu ok. godziny; mniejsze porcje drobiu takie jak udka, skrzydełka czy piersi, powinno się grillować najpierw na gorącym żarze, a następnie dopiekać na średnim. Zasada podstawowa: mięso zabezpieczamy foliami przed wysychaniem lub/i podlewamy w trakcie pieczenia. Uwaga! Nie przepiekamy.

Grillowana pierś kurczaka w korzennej marynacie


1/2 filety z piersi kurczaka
20 g świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
30 ml sosu sojowego
30 ml oleju
szczypta pieprzu kajeńskiego i sól do smaku

Przygotowanie:
Obierz imbir i czosnek a następnie drobno posiekaj oba składniki.
Umyj i osusz filety z kurczaka. Wymieszaj ze sobą sos sojowy, olej, imbir, czosnek, pieprz i sól. - Dobrze posmaruj filety kurczaka marynatą i odstaw na godzinę.
Rozgrzej grill i grilluj piersi kurczaka po 5 minut z każdej strony. Grillowane piersi kurczaka można podawać np. ryżem ugotowanym na sypko, z upieczonymi ziemniakami lub z pieczywem.


Pikantne grillowane skrzydełka kurczaka z sosem paprykowym


Składniki:
kilkanaście skrzydełek kurczaka (ok. 15)
4 łyżki sosu sojowego
4 klarownego miodu i 4 oleju
2 grubo posiekane ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru (5 cm)
po 2 łyżki mielonego cynamonu i kurkumy w proszku
sok i starta skórka z 1 cytryny
pieprz i sól

Sos paprykowy: po 2 pomarańczowe i żółte papryki
125 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej kolendry
olej do smarowania

Przygotowanie:
Umyte i osuszone skrzydełka włóż do dużej płytkiej salaterki. Sos sojowy, olej, grubo posiekany imbir, cynamon, czosnek, miód, kurkumę oraz skórki i sok z cytryny zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę a na końcu dopraw pieprzem i solą.
Pastę nałóż na skrzydełka i wymieszaj, aby były dobrze nią pokryte. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny do marynowania.

Rozpal grill ogrodowy i przygotuj sos: Posmaruj papryki olejem i grilluj w wysokiej temperaturze przez 10 minut , często ją obracając do momentu, gdy skórka zacznie czernieć, po czym zdejmij je z rusztu i po lekkim ostudzeniu obierz ze skórki i usuń nasiona.

Paprykę oraz jogurt zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę a następnie przełóż do miski i zmieszaj z sosem sojowym i posiekaną kolendrą. Osącz skrzydełka, zachowując marynatę i grilluj je w średniej temperaturze, często obracając i smarując marynatą przez ok 7-8 minut., aż będą dobrze upieczone. Podawaj z sosem paprykowym.

Przepis na kurczaka z grilla na puszce piwa


Składniki:
1 duży kurczak (2 – 3kg)
1 puszka piwa
3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 cytryna cienko pokrojona
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wyjmij tłuszcz i podroby z wnętrza tułowia kurczaka. Opłucz i osusz. Przypraw kurczaka z zewnątrz świeżo zmielonym pieprzem. Otwórz puszkę piwa i zrób w niej kilka dużych dziur (tylko w górnym denku).
Odlej 3-4 cm piwa, następnie włóż czosnek i zioła do puszki. Możesz również użyć białego wina.
Kurczaka posadź na puszce, rozpal grill ogrodowy. Umieść puszkę z kurczakiem na ruszcie. Grilluj przez ok. 40 minut, w trakcie możesz kilkukrotnie podlewać mięso piwem/winem, aby było jeszcze bardziej soczyste.

Grillowana pierś z kurczaka


Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
olej np. słonecznikowy
sos sojowy, szczypta pieprzu, szczypta ostrej mielonej papryki
czosnek (drobno posiekać)
szczypta startych nasion kolendry
szczypta chili
keczup, musztarda, sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem pierś z kurczaka dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na 2 - 3 godziny. Mięso w marynacie odstawić do lodówki.
Później wyjmujemy mięso, czekamy pół godziny, aż złapie temperaturę pokojową, kładziemy na rozgrzanego grilla i pieczemy po ok 5-7 minut z każdej strony

Kurczak w innych kulturach - kuchnia orientalna i międzynarodowa


Orientalna zupa z kurczaka z imbirem, chilli i kolendrą


Przepis zaproponował Jakub Kuroń


Składniki:
2 marchewki
kawałek imbiru wielkości korka do wina
1 biała część pora
300 g piersi z kurczaka
1 doniczka kolendry
pół papryczki chilli
200 g makaronu sojowego
1,5 l wywaru z kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego i kilka kropel oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
sok z jednej limonki
1 łyżka sosu rybnego

Sposób przyrządzania:
Makaron sojowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i nożyczkami potnij na mniejsze kawałki. Odstaw przyda się później. W garnku rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy. Pora, marchewkę i kurczaka pokrój w paski. Na rozgrzanym oleju przesmaż pora z marchewką przez 3 minuty. Dodaj kurczak, gdy się zetnie dodaj imbir utarty na drobnych oczkach oraz chilli. Smaż jeszcze wszystko przez 2 minuty. Wlej wywar i dodaj: sos sojowy, sok z limonki oraz sos rybny. Gdy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i wrzuć makaron. Zagotuj ponownie i podawaj ze świeżą kolendrą. Tą wersję można przygotować na liczne sposoby. Kurczaka zastąpić krewetkami lub wołowiną. Dodać pastę curry lub mleczko kokosowe i posypać prażonym sezamem.

Kurczak po Chińsku z Syczuanu - pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi


Składniki na 4 porcje:
2 piersi kurczaka
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 jajo

Sos:
3 szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 łyżka wody
11 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczki soli
2-4 suszone ostre papryczki
3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (można pominąć)
2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec)
olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego)

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać.

- W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok.
- W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku papierowym.
- Papryczki rozetrzeć w moździerzu razem z pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso, mieszając smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem.



Kuchnia hinduska - Kurczak Tikka, szaszłyk z kurczaka na patyku


Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 łyżeczka kminku w proszku, 1 łyżeczka kolendry w proszku, 1 łyżeczka pasty z imbiru i czosnku, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki chili w proszku (lub do smaku)
kilka łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
2 łyżki suszonego kasoori methi, czyli liści kozieradki (o ile nie dostaniecie, można pominąć)

Wykonanie potrawy:
Pierś z kurczaka pokroić w paski. Wszystkie składniki marynaty (poza jogurtem) mieszamy i polewamy kawałki kurczaka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę.
Po godzinie dodajemy jogurt, który powinien być gęsty, aby kurczak lepiej się gotował. Można tez użyć jogurt grecki. Następnie odstawiamy kurczaka aby się zamarynował, minimum na 2-3 godziny.

Nadziewamy kurczaka na patyki do szaszłyka. Kurczak tikka najlepiej smakuje z grilla. Ale można go tez przygotować na patelni. Najlepiej żeliwnej, która dobrze się nagrzewa i sprawia ze dania są ładnie przysmażone.

Duszony pikantny kurczak z Trynidadu - pikantny i owocowy.


500 g udek z kurczaka
1 duża cebula
1 papryczka chili
2 łodygi selera naciowego
1 dojrzały banan, 1/2 puszki ananasa w zalewie
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sos tabasco - do smaku, ok. 1 łyżeczka
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny do kurczaka

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut, po czym smażyć (najlepiej w dużym rondlu) na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Wyjąć mięso.
W tym samym rondlu podsmażyć obraną, posiekaną w pióra cebulę i pokrojone w plastry łodygi selera. Dodać puree z obranego, rozgniecionego widelcem banana i odsączonego z zalewy ananasa. Wsypać 2 łyżki siekanej natki, skropić tabasco (danie powinno być pikantne), wsypać kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Włożyć mięso. Rondel przykryć pokrywką. Dusić całość ok. 30 min na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można podlać trochę soku z ananasa. Przed podaniem posypać resztą natki.



Pikantny kurczak po koreańsku / Dak Bokkeum Tang


Kuchnia koreańska

Składniki do zebrania dla tego dania:
3 uda z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka
3 cebule pokrojone na osiem części każda
3 ziemniaki pokrojone w 2,5 cm kawałki
1 duża marchew pokrojona w 2 cm kawałki
1 papryczka chili pokrojona w plasterki
szczypior pocięty w 2 cm kawałki
2 szklanki wody
3 łyżki chili w proszku
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek ostrej pasty koreańskiej (Gochujang)
1 łyżki wina ryżowego
1 łyżka cukru
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżeczka prażonego sezamu
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta pieprzu

Marynata do mięsa:
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu

Podzielić kurczaka na mniejsze części i włożyć do miski. Wlać do małej miseczki łyżkę wina ryżowego, dodać sól i pieprz wymieszać. Zalać kurczaka marynatą, wymieszać i odstawić na minimum półgodziny. Dalej wymieszać: pastę Gochujang, chili w proszku, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, czosnek, sezam, olej sezamowy i pieprz.

Rozgrzać woka i włożyć do środka zamarynowanego kurczaka, marchew i cebulę. Na górę wrzucić przygotowaną chwilę wcześniej mieszaninę przypraw i zalać wodą. Gotować około 10 min i dodać pokrojone ziemniaki. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone chili, szczypior - grzać jeszcze 2/3 minuty, gotowe i pyszne.

Indyjski kurczak curry

Kuchnia hinduska

Kurczak Curry to potrawa wywodząca się z indyjskiego Pendżabu, bardzo popularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu.

Składniki dla 4 osób:
1 cały kurczak, pokrojony na 10 kawałków, albo mięso z filetów udek lub piersi kurczaka (jeśli robimy mniejszą porcję)
klarowane masło, ok. z pół kostki
2 średnie cebule, drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka drobno posiekanego, obranego imbiru
3 łyżki proszku curry. 2 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminu i 1 łyżeczki pieprzu cayenne (sproszkowane chili)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 szklanki posiekanej świeżej kolendry
3 szklanki orzechów nerkowca
3 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie kurczaka curry:
Podgrzej masło w szerokim rondlu na małym ogniu, dodaj cebule, czosnek i imbir i gotuj mieszając aż do miękkości, około 5 minut. Dodaj curry, sól, kmin i pieprz cayenne i gotuj mieszając następne 2 minuty. Dodaj kurczaka i gotuj mieszając około 3 minuty. Dodaj pomidory razem z sosem i kolendrę, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż kurczak będzie ugotowany, około 30 minut. Przed podaniem, drobno zmiel orzeszki, dodaj razem z jogurtem do garnka z potrawą i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia aż sos zgęstnieje.

WIĘCEJ:

Marynaty do mięs

Pieczony drób

Sosy ważne przy daniach z kurczaka!

Brak komentarzy: