Pieczone mięso po Turecku
U mnie dziś mięso w stylu tureckim - EAST czyli "wschodnim" ;) Bardziej popularnie i zrozumiale będzie napisać smaki A'la Kebab?
Składniki
1 kg karkówki lub innego mięsa w tym baraniego. Mięso kroimy na niewielkie kawałki, po włożeniu do marynaty czekamy minimum 1 godzinę, najlepiej dwie godziny. Idealny czas w marynacie to 12 godzin plus! Czyli przygotowujemy mięso dzień wcześniej! Inaczej nie złapie smaków ....
---
Marynata do mięsa:
4 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu
Łączymy przyprawy w moździeżu:
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 gorczycy
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka pieprzu
sok z połowy cytryny
Mięso mieszamy z marynatą i jak wyżej - odstawiamy na godzinę lub dłużej...
Obróbka termiczna / pieczenie mięsa
Pieczemy w piekarniku od 170 do 190 stopni (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Przeciętny czas pieczenia 1.5 h
Dodatki wedle uznania, najlepszy jest ryż....
RYŻ:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
2 łyżki curry w proszku po zagotowaniu ryżu z wodą, sól do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz