czwartek, 9 czerwca 2022

Zrazy wołowe / wieprzowe klasyka polskiej kuchni

Rolady mięsne - kuchnia staropolska!

Zrolowane plastry dobrze ubitego mięsa skrywające pyszny farsz (różnorodny - tu mamy pole do "popisu", do zrazów możemy dodać w zasadzie każdy wypełniacz), duszone lub pieczone w sosie, są pyszne. Od zawsze znane jako przysmak kuchni polskiej, pod nazwą zrazu lub w innych regionach kraju rolady. Najczęściej przygotowywane z mięsa wołowego.


Mięso na zrazy: wołowina, wieprzowina każdego typu!

Wybieramy właściwe mięso. Polską klasyką jest wołowina, można użyć innych mięs wieprzowych tak szynkę, karkówkę jak schab. Każdy kawałek mięsa nadaje się do tego dania...

Przygotowanie zrazów

Plastry schabu/wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem - dodajemy paprykę. Mięso smarujemy od wewnątrz musztardą, układamy na środku boczek wędzony/gotowany, kawałek kiszonego ogórka i odrobinę cebuli. Zrazy zawijamy dokładnie i spinamy wykałaczkami.


Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem, krok po kroku.


Potrzebujemy do tego dania:

    1 kg schabu wieprzowego / 1 kg wołowiny
    kilka ogórków kiszonych
    kilka cebul
    ok. 400 g pieczarek
    parę łyżek mąki pszennej + do obtoczenia zrazów
    Musztardę / Śmietankę 18%
    kilka liści laurowych
    ok 8 ziaren ziela angielskiego
    przyprawy: słodka, ostra papryka, kminek lub tymianek / majeranek
    sól
    świeżo mielony pieprz
    natka pietruszki/szczypior do posypania gotowego dania



Schab /wołowinę kroimy na około 1,5 cm plastry. Rozbijamy je cienko tłuczkiem, nie używamy folii! Nie pakuj sobie plastiku do organizmu, nie śmieć! Posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz przyprawami.

Cebulę kroimy w małą kostkę lub piórka. Pieczarki na pół. Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Przyprawiamy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do przestudzenia.

Czynności w zrazach

Ogórki kroimy wzdłuż na dwie części. Na rozbite plastry schabu / wołowiny układamy boczek, cebulę, ogórka. Wcześniej smarując kawałki mięsa po wewnętrznej stronie musztardą.

Zwijamy roladki i spinamy jedną, dwiema lub jak trzeba trzema wykałaczkami. Możemy też użyć sznurka ....



Smażenie zrazów / rolad

Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, układamy na niej roladki łączeniem do dołu. Smażymy do zrumienienia z obu stron. 

Obróbka rolad:

Drugą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do roladek. Chwilę przesmażamy. Oprószamy dwiema łyżkami mąki, zalewamy wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, sypiemy papryką, solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 1 godzinę na niedużym ogniu możemy przewrócić zrazy / roladki na drugą stronę w połowie czasu obróbki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

UWAGA: do rozworu dodajemy wybrane przez siebie zioła. Osobiście stosuję kminek i majeranek po dużej szczypcie! Takiej od serca ... Na koniec sos zagęszczamy mąką i śmietanką.

Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Pamiętamy, aby uprzedzić domowników/gości o wykałaczkach! Wskazane by dodać do dania ulubione warzywa: grzyby (te z niniejszego przepisu), paprykę, cukinię.

Na koniec, zapraszam do odwiedzin witrynę motoprzyjaciela która oferuje pomoc w zakupie auta

Brak komentarzy: