Steki wołowe - przepis Marka Łebkowskiego
Przepis na 4 porcje steków, czas przygotowania: 20-30 min
Składniki do przygotowania potrawy (rostbef/antrykot):
1 kg rostbefu lub 1,3 kg antrykotu
50 ml słodkiego wina (madera, malaga, porto)
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
pieprz, zioła (tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, kolendra)
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki masła
Przygotowanie mięsa:
Mięso płuczemy, z rostbefu usuwamy błony i resztki tłuszczu, z antrykotu odcinamy tłuszcz oraz kości, osuszamy mięso papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry grubości 2,5 do 3 centymetrów.
Zalewa do wołowiny:
W naczyniu (nie metalowym), mieszamy wino i ocet z oliwą, szczyptą pieprzu i ziołami, namaczamy mięso w marynacie i odstawiamy do lodówki na 1 do 5 dni.
Przed smażeniem wyjmujemy mięso z marynaty. Marynatę gotujemy z musztardą, aż zgęstnieje i przecieramy przez sito.
Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, układamy na niej steki, smażymy bez tłuszczu 3 minuty, odwracamy, smażymy 3 minuty z drugiej strony, dodajemy masło, a gdy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia. Usmażone w ten sposób mięso będzie bardzo krwiste. Żeby steki były średnio wysmażone, czyli różowe w środku, należy patelnię z usmażonym mięsem zdjąć z ognia zanim dodamy masło, przykryć pokrywką, odstawić na 5 minut, po czym ponownie smażyć po 1,5 minuty z obu stron i na końcu dodać masło.
Usmażone steki układamy na ogrzanych talerzach.
Sos do steków wołowych:
Na patelnię z masłem wlewamy marynatę, gdy się zagotuje polewamy sosem mięso i podajemy z przygotowanymi wcześniej dodatkami. - Do sosu możemy dodać 1 łyżkę zielonego pieprzu.
Masz ochotę na więcej?
Więcej o wołowinie w tym stek z polędwicy i kilkanaście innych przepisów
Dania i przepisy z wołowiny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz