Przepisy na żeberka w marynacie według Karola Okrasy i Jaśka Kuronia
Dawno nic nie było, a że smaczne i nawiązuje do udanych przepisów Karola Okrasy i Jaśka Kuronia - oba przepisy polecam z czystym sumieniem. Zamiennikiem sosu worchestershire lub sosu rybnego, może być mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy można zastąpić oczywiście miodem. Olej z pestek winogron można zastąpić każdym innym tłuszczem np. olejem rzepakowym.
Składniki:
- 1,5/2 kg żeberek wieprzowych
- Szklanka zimnej wody (wodę dawkuj, zacznij z połową)
- 3 ząbki czosnku
- 3 goździki
- 3 łyżki sosu worcestershire (lub mieszanka jak wyżej)
- 5 kulek ziela angielskiego (punkt mniej obowiązkowy)
- starta skórka z limonki (jak ktoś lubi - i tak aromat gubi się po wypieczeniu mięsa)
- 3 łyżki syropu klonowego (lub 1,5 miodu)
- pieprz biały lub klasyczny
- 150 g ketchupu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- sól, suszony tymianek
- limonka lub cytryna
Przygotowanie:
1. Żeberka należy przyprawić pieprzem i solą.
2. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki. Zalejcie żeberka marynatą.
3. Przełóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Pieczcie żeberka pod przykryciem w temp. 170 st. C przez około 1,5 godziny. 15/20 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę z pieczonych żeberek, by otrzymać elegancką, błyszczącą glazurę.
Druga odsłona żeberek według Jaśka Kuronia
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
- 6 ząbków czosnku rozdrobnionych
- 100 g miodu
- 100 ml jasnego sosu sojowego
1. Żeberka należy podzielić na mniejsze kawałki, około 20cm lub tak zwane słupki (zawsze tak robię) Przełożyć do naczynia, posypać przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.
2. Czosnek rozdrobnić, natrzeć mięso. Polać żeberka: miodem, sosem sojowym i wetrzeć wszystkie składniki - odstawić na kilka godzin.
3. Według Janka należy piec w naczyniu do zapiekania 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny, przemieszać. Według mnie i dwie godzinki stykną o ile żeberka będą podzielone na mniejsze kawałki.
Smacznego, bo jest super. Na zdjęciu kilogram żeberek - równolegle piekłem schab z odrobiną warzyw ... Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz