wtorek, 21 grudnia 2021

Najlepsze pyszne pieczone żeberka

Przepisy na żeberka w marynacie według Karola Okrasy i Jaśka Kuronia

Dawno nic nie było, a że smaczne i nawiązuje do udanych przepisów Karola Okrasy i Jaśka Kuronia - oba przepisy polecam z czystym sumieniem. Zamiennikiem sosu worchestershire lub sosu rybnego, może być mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy można zastąpić oczywiście miodem. Olej z pestek winogron można zastąpić każdym innym tłuszczem np. olejem rzepakowym.



Składniki:

    - 1,5/2 kg żeberek wieprzowych

    - Szklanka zimnej wody

    - 3 ząbki czosnku

    - 3 goździki

    - 3 łyżki sosu worcestershire

    - 5 kulek ziela angielskiego

    - starta skórka z limonki

    - 3 łyżki syropu klonowego

    - pieprz biały lub klasyczny

    - 150 g ketchupu

    - 1 łyżka oleju z pestek winogron

    - sól, suszony tymianek

    - limonka lub cytryna

    

Przygotowanie:

1. Żeberka należy przyprawić pieprzem i solą.

2. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki. Zalejcie żeberka marynatą. 

3. Przełóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Pieczcie żeberka pod przykryciem w temp. 170 st. C przez około 1,5 godziny. 15/20 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę z pieczonych żeberek, by otrzymać elegancką, błyszczącą glazurę.


Druga odsłona żeberek według Jaśka Kuronia


Składniki:

    - 1,5 kg żeberek wieprzowych

    - 1 łyżeczka soli

    - 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej

    - 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach

    - 6 ząbków czosnku rozdrobnionych

    - 100 g miodu

    - 100 ml jasnego sosu sojowego

1. Żeberka należy podzielić na mniejsze kawałki, około 20cm lub tak zwane słupki (zawsze tak robię) Przełożyć do naczynia, posypać przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.

2. Czosnek rozdrobnić, natrzeć mięso. Polać żeberka: miodem, sosem sojowym i wetrzeć wszystkie składniki - odstawić na kilka godzin. 

3. Według Janka należy piec w naczyniu do zapiekania 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny, przemieszać. Według mnie i dwie godzinki stykną o ile żeberka będą podzielone na mniejsze kawałki.

Smacznego, bo jest super. Na zdjęciu kilogram żeberek - równolegle piekłem schab z odrobiną warzyw ... Polecam! 

Brak komentarzy: