Klasyka kuchni polskiej przepis: pieczona kaczka, kurczak i indyk
Składniki na pieczoną kaczkę/kurczaka:
- kaczka/kurczak
- 4 ząbki czosnku
- 600-1000 g jabłek w zależności od wielkości ptaka
- sok z cytryny
- 3/4 duże łyżki miodu,
- siano
- łyżeczka cynamonu, łyżeczka majeranku, sól, pieprz
Sposób przyrządzania drobiu:
* Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę - do owoców dodaj cynamon, miód, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj (możesz dodać siano).
* Kaczkę/kurczaka natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem oraz roztartym czosnkiem i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce. Następnie wypełnij wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zepnij ją wykałaczką.
* Kaczkę/kurczaka piecz 1 godzinę na każdy kilogram w temperaturze 180°C.
Farsz do kurczaka w wersji z wątróbką:
1 bułka, 150 ml mleka, 50 g masła, 1 jajko,pęczek natki pietruszki,
1 wątróbka z drobiu,
przyprawy i ew. 1 łyżka tartej bułki
Kurczaka nacieramy tymiankiem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Masło ucieramy z żółtkiem, potem dodajemy posiekaną wątróbkę i razem mieszamy. Dodajemy do masy odciśniętą ro zodrobnioną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie trochę tartej bułki.
Odmianą przepisu jest farsz dla indyka
Z kaszy, którą trzeba ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dalej nieco zmodyfikowane kolejne składniki: Cebulę, suszone pomidory i morele pokroić w kostkę (i np. boczek lub szynkę w plastry). Do tego nieco zieleniny - natkę pietruszki lub kolendrę.* Farsz na indyka - na patelni należy rozgrzać olej, dodać cebulę, a gdy się zeszkli dołóżyć szynkę lub boczek, dalej morele, orzechy, suszone pomidory i tymianek. Całość smażyć razem około 5 minut. Zawartość patelni trzeba wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą, dodajć jajko i doprawić do smaku sola i pieprzem.
* Dalej jak w przypadku kaczki: Indyczka należy natrzeć solą oraz pieprzem, nafaszerować farszem i zszyć/ spiąć wykałaczką, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika.
---
UWAGA: W każdym przypadku - co kilkanaście minut podlewaj drób wodą lub sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia i piecz 1 godzinę na każdy 1 kg masy mięsa. Sos z pieczenia zlej i dopraw do smaku. Prócz drobiu możesz jednocześnie upiec ziemniaki lub warzywa, z którymi podasz dania. Oszczędzaj energię i zachowuj wartości odżywcze! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz