środa, 12 marca 2014

Spaghetti - przepisy na dobre makarony

Klasyka kuchni włoskiej: Spaghetti!


Spaghetti to we Włoszech tradycyjna przystawka (jednocześnie nazwa makaronu). Wbrew polskiej tradycji kulinarnej włoskie spaghetti są proste, zwykle zawierają do trzech składników podstawowych.

Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.

Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:

- Carbonara


Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu.

- Bolognese (wł. ragu di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Można go też używać do klusek, polenty i ziemniaków.

- Sos pleśniowy

Sos przygotowywany ze śmietany, sera pleśniowego (np. Rokpola), cebuli oraz przypraw. Należy na patelni w śmietanie rozpuścić około 250 gramów sera, dodać do tego zeszklonej cebuli i ewentualnie posolić i popieprzyć, chwilę podgrzewać. Po czym dodać do garnka z makaronem (najlepiej Penne) i wymieszać jedno z drugim. 






Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Czosnek, chili, pietruszka.


Składniki:
400 g makaronu spaghetti
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii
sól i pieprz, do smaku

Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę umyj, osusz, usuń nasiona i pokrój w plasterki.

W dużym garnku zagotuj wodę. Posól, doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj makaron i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
W międzyczasie wlej na dużą patelnię oliwę. Dodaj pokrojony czosnek i papryczkę. Smaż 2-3 minuty, aż czosnek się delikatnie zezłoci. Dodaj odcedzony makaron, smaż z czosnkiem i papryczką ok. 2 minut mieszając, tak, aby oliwa pokryła kluski. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pietruszką lub bazylią, wymieszaj. Podawaj gorące.


Spaghetti alla carbonara
Boczek, jajka, śmietana.


500 g spaghetti,
4 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
2 łyżki oliwy
300 g wędzonego boczku
2 duże jajka + 2 żółtka
4 łyżki śmietany 18 proc.
sól, pieprz,
1/2 szklanki startego parmezanu
1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj; czosnek przeciśnij przez praskę. W kubku wymieszaj jajka ze śmietaną. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 1 minutę. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj boczek i smaż, aż się przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, szybko dodaj gorący boczek oraz śmietanę i wymieszaj w ciepłym garnku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.

---

Spaghetti Penne al pesto genovese
Bazylia, parmezan, orzeszki pinii.


Składniki:
400 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty)
Na sos pesto:
1 pęczek świeżej bazylii
2 małe ząbki czosnku, posiekane
40 g parmezanu, startego
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki orzeszków pinii lub orzechów włoskich, grubo posiekanych
1/2 łyżeczki soli
biały pieprz, do smaku

Przygotuj sos: czosnek rozetrzyj z solą, przełóż do miski lub moździerza.  Dodaj bazylię, ser i orzechy i miksuj blendrem ręcznym lub rozcieraj tłuczkiem na gładką, jasnozieloną masę. Dodawaj oliwę, cały czas ucierając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw pieprzem. Przełóż sos do lodówki. W dużym garnku zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj 1/2 szklanki pesto i wymieszaj. Podawaj gorące, posypane wiórkami parmezanu.

---

Spaghetti Fettucine alfredo
Parmezan, makaron szerokie wstążki, pieczarki.


Składniki:
spory kawałek parmezanu (1/2 szklanki tartego)
400 g włoskiego makaronu fettucine (szerokie wstążki)
2 łyżki masła
3/4 szklanki kremówki
gałka muszkatołowa
biały pieprz
sól

Ugotować makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać masło na patelni, dodać śmietankę, chwilę gotować. Dodać parmezan, gałkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię z sosem i zamieszać. Podawać z dodatkowym parmezanem do posypania. Ten przepis można urozmaicać, podsmażając na maśle cebulkę, plasterki pieczarek, szynkę, dodając atkę pietruszki.

---

Spaghetti all'Amatriciana

Pomidory, papryczki i boczek.

Składniki:
400 g makaronu bucatini
150 g chudego boczku pokrojonego w małe słupki
2 posiekane ostre papryczki (lub 1/2 łyżeczki płatków suszonego pepperoncino)
1-2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
1 puszka pomidorów bez skórki, odsączonych z zalewy, pokrojonych (w sezonie - 2 świeże średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
2 łyżki oliwy, sól, pieprz
3-4 łyżki tartego parmezanu

Wlej oliwę na patelnię. Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj chilli i czosnek, zamieszaj, podsmażaj 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodaj pomidory i podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem. Przed podaniem, posyp makaron parmezanem.

Brak komentarzy: