środa, 15 kwietnia 2009

Ossobuco - gicz cielęca

OSSO BUCO, gicz cielęca, po włosku

 - w pomidorach i winie z nutą pomarańczy i selera. Pyszne danie znane na całym świecie jako ossobuco (czyli w tłumaczeniu na polski dziura w kości). Taka golonka świetnie smakuje w towarzystwie makaronu tagliatelle.



Składniki:

gicz cielęca z kością ok.1 kg, pokrojona w grube plastry lub w całości.
mąka do obtoczenia
4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki rosołu
4 posiekane pomidory bez skórki
2 cebule pokrojone w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
2 łodygi selera pokrojone
1 posiekany ząbek czosnku
zioła: tymianek, sól, pieprz, oregano, tymianek itd. (W zależności od przepisu)

Przygotowanie sposób pierwszy (pieczona):

Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące. W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować. Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu. Podawać posypane gremolatą.




Przygotowanie sposób drugi (duszona):

Porcje mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. Smażyć na 30 g masła na złocisty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 min. Całość przełożyć do głębokiego garnka, dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu i wyjąć z nich kości. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałym masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Odpowiednimi dodatkami są: szeroki makaron i świeża sałata.

Golonka po włosku, sposób trzeci (na patelni):

- Golonki posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i oprósz mąką.
- Obierz i pokrój cebule, marchewki i gałązkę selera.
- Oliwę podgrzej na patelni z wysokimi brzegami.
- Podsmaż golonki na złoto, po 5 min. z każdej strony.
- Dodaj cebule, marchewki i seler, i smaż je też około 5 min.
- Dorzuć pokrojone pomidory z puszki, zioła i skórkę z pomarańczy.
- Podlej winem i wywarem warzywnym.
- Przykryj patelnię i gotuj ok. 1,5 godz. na małym ogniu.
- Na koniec wyjmij skórkę z pomarańczy i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy: