Wątróbka na ognisku
Czas na kolejny przepis z wątróbkiSkładniki:
• 2 jabłka
• 250 g wątróbki drobiowej
• 4 plastry wędzonego boczku
• 1 pęczek cebuli dymki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżki suszonych żurawin
• 2 gałązki rozmarynu
• 100 g masła
• sól, pieprz, oliwa
• jabłka pieczemy nad ogniskiem lub w piekarniku nagrzanym do 180oC aż skórka ściemnieje i będzie pękać
• upieczone jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXyd98OPiXNgt0Q-VNkROIWGXHVYru8AWTjW1vJtn7js0VhyY6_ERXEDwWgfxYeSEQ44W8OmrwbC2dtEbmeLXbq7kf8lq0SMOLnOt-VS0hS0Z-SnfJvtbUlx-44n4bosO6KOkZ5gkotcA/s320/watrobka_z_jablkami1.jpg)
• równocześnie pieczemy plastry boczku
• oczyszczone wątróbki drobiowe marynujemy w soli, pieprzu i oliwie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYkrtwCz4RdnTvhxxqtKua0MvFWfF-oOixwDZcyo9YmUC5qWJtVwwt4iytoC04zBbH5z8FZjXk8UkSJ_0rjaUOjtwPcIaZ8zd6hueMOne5YGOCBquzcYFP0Jus_ojhWaN6NWBLSa9YDtU/s320/watrobka_z_jablkami2.jpg)
• oprószamy wątróbki mąką i smażymy na patelni z obu stron; usmażone przekładamy w ciepłe miejsce
• na tej samej patelni smażymy pokrojoną w duże cząstki cebulę i rozgnieciony czosnek; doprawiamy miodem i rozmarynem
• dodajemy podsmażoną wątróbkę, suszoną żurawinę i masło; chwilę dusimy
• z wątróbki usuwamy gałązki rozmarynu i przekładamy na talerze, dekorując ćwiartkami upieczonego jabłka i plastrami boczku
Jak dodatkowo przyprawić:
• wątróbki możemy też dodatkowo doprawić ostrą papryczką chili i łyżeczką świeżo tartego chrzanu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz