sobota, 10 stycznia 2009

Duszona wątróbka z pieczonymi jabłkami

Wątróbka na ognisku

Czas na kolejny przepis z wątróbki

Składniki:
• 2 jabłka
• 250 g wątróbki drobiowej
• 4 plastry wędzonego boczku
• 1 pęczek cebuli dymki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżki suszonych żurawin
• 2 gałązki rozmarynu
• 100 g masła
• sól, pieprz, oliwa

• jabłka pieczemy nad ogniskiem lub w piekarniku nagrzanym do 180oC aż skórka ściemnieje i będzie pękać
• upieczone jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki


• równocześnie pieczemy plastry boczku
• oczyszczone wątróbki drobiowe marynujemy w soli, pieprzu i oliwie

• oprószamy wątróbki mąką i smażymy na patelni z obu stron; usmażone przekładamy w ciepłe miejsce
• na tej samej patelni smażymy pokrojoną w duże cząstki cebulę i rozgnieciony czosnek; doprawiamy miodem i rozmarynem
• dodajemy podsmażoną wątróbkę, suszoną żurawinę i masło; chwilę dusimy
• z wątróbki usuwamy gałązki rozmarynu i przekładamy na talerze, dekorując ćwiartkami upieczonego jabłka i plastrami boczku
Jak dodatkowo przyprawić:
• wątróbki możemy też dodatkowo doprawić ostrą papryczką chili i łyżeczką świeżo tartego chrzanu

Brak komentarzy: