czwartek, 4 września 2008

Ziemniaki kompedium wiedzy

Przepyszne ziemniaki - nowa książka wydawnictwa Reader's Digest

Ziemniaki pochodzą z Andów, ale jadane są na każdym kontynencie. Na świecie jest ponad 5000 różnych odmian tego warzywa, które jest smacznym źródłem ważnych składników odżywczych. Aby zwiększyć jego znaczenie w rolnictwie Narody Zjednoczone ogłosiły rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Wydawnictwo Reader’s Digest przygotowało właśnie nową pozycję, w której ziemniakom poświęcone zostało aż 320 stron. W najnowszej książce pt. Przepyszne ziemniaki znalazły się 222 ciekawe przepisy i pomysły na potrawy z ziemniaków, informacje o historii, pochodzeniu, wartościach odżywczych i odmianach oraz wiele praktycznych porad. Nadchodząca jesienna pora roku to doskonały moment, aby rozpocząć ziemniaczane kulinarne przygody.

Niektórzy są zdania, że z ziemniaków można zrobić tylko proste i ubogie dania. O tym, że jest inaczej przekonuje najnowsza książka wydawnictwa Reader’s Digest pt. Przepyszne ziemniaki. Nowa pozycja uczy krok po kroku jak przygotować rozmaite dania z ziemniaków, a dodatkowo stanowi skarbnicę wiedzy na temat tego warzywa. Książka prezentuje przepisy na lokalne, klasyczne potrawy, a także przepisy z całego świata. Tym samym udowodnia, że jest tyle sposobów przyrządzania ziemniaków, że można by je jeść bez znudzenia prawie przez cały rok.

Książka podzielona jest na dziewięć rozdziałów, a zawarte w niej przepisy ilustrowane są kuszącymi fotografiami.
Z rozdziału Wokół ziemniaków dowiedzieć się można skąd pochodzą ziemniaki, jakie są właściwe metody ich przechowywania i przyrządzania. Rozdział Przekąski i przystawki to mnóstwo pomysłów na drobne dania, a wśród nich m.in. frittata ziemniaczano-szpinakowa czy pieczone ćwiartki ziemniaków z łososiem.

Przepisy na główne dania i potrawy na znalazły się w rozdziałach: Pyszne zupy i dania jednogarnkowe, Smakowite mięsa i drób, Wykwintne dania rybne oraz Ulubione dodatki. Niektóre z pomysłów kryją się pod tajemniczymi, ale bardzo zachęcającymi nazwami, takimi jak: Karbonada criolla, Alzackie „baeckeoffe”, Kociołek Pichelsteiner, Pot-au-feu.

W książce Przepyszne ziemniaki również wegetarianie znajdą wiele propozycji dla siebie. Umieszczone one zostały w oddzielnym rozdziale Przysmaki wegetariańskie. Z kolei Kolorowe sałatki to prawie 20 pomysłów dla wielbicieli sałatek. Znalazły się tam przepisy na sałatki zarówno jarzynowe jak i z dodatkiem owoców, mięsa czy ryb.

Ziemniaki na słodko? Rozdział Słodycze i wypieki zawiera kilkanaście takich pomysłów, a wśród nich m.in. chrupiące bułeczki z batatów czy placek ziemniaczano-rodzynkowy.

Książka przygotowana przez Reader’s Digest pokazuje jak wiele smacznych i zdrowych możliwości kulinarnych dają ziemniaki. Propozycje na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje spodobają się nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Premiera: Wrzesień 2008 r.
Cena: 99,60 PLN

Ziemniaczane fakty

• Polacy zjadają około 120 kg ziemniaków rocznie na osobę – dwukrotnie więcej niż Niemcy.

• Niegdyś ziemniaki uznawano za przyczynę otyłości, Obecnie powracają jednak do łask, ponieważ są smacznym źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i białka.

• Nie należy przechowywać ziemniaków razem z jabłkami, bo gaz wydzielany przez jabłka sprawia, że ziemniaki miękną i marszczą się.

• Okłady ze świeżych ziemniaków łagodzą bóle głowy i pleców oraz stany zapalne.

• Rok 2008 został ogłoszony przez Narody Zjednoczone Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka.

• Ziemniak pochodzi z Andów. Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa.

• Na świecie jest ok. 5000 różnych odmian ziemniaków.

Brak komentarzy: