środa, 24 września 2014

Ciasto na: Kopytka, Makaron, Pierogi, Pizze, Naleśniki, Placki fajerczaki

Kopytka, Makaron, Pierogi, Pizza, Naleśniki, Placki na sodzie lub drożdżach - kulinarne abc...

 

Kopytka/Placki z ziemniaków


Kluski kopytka składniki:
- 400 g ziemniaków
- 80 g mąki (plus do wysypania stolnicy)
- 1 żółtko
- sól/pieprz inne przyprawy wedle uznania

Kopytka możemy podawać z różnorodnymi sosami lub jako dodatek do dań głównych. Kopytka można i należy barwić (zazwyczaj na zielono lub czerwono), na przykład poprzez dodanie szpinaku do masy ziemniaczanej lub innych przypraw. Danie możemy omaścić cebulą lub  pokruszonym serem np. typu parmezan.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, lub korzystamy z tych "wczorajszych". Jeżeli świeże obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Im będą bardziej suche, tym lepiej. Dalej zagniatamy elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami. UWAGA: wszelkie "ciasta z ziemniakami" w roli głównej staramy się szybko wyrabiać! Inaczej będą twarde.

Formujemy wałek, obficie podsypując mąką. Kroimy małe podłużne kluseczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Inną wersją tego ciasta są smażone placuszki (to nie są tak zwane "placki ziemniaczane").

Makaron ciasto przepis


Przepis na makaron dla 2 - 3 osób, składniki:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej włoskiej typu 00)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżka soli i oliwy

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny. Rozwałkować na placek, podsypując mąką. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i kroić ostrym nożem wąskie paski. Rozsypać kluski po stolnicy. Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie "al dente", odcedzić, a następnie przelać chłodną wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Więcej na kolejnej stronie:



Pierogi przepis


Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta – dzięki temu będzie sprężyste i smaczne. Radzę cienko je wałkować ...

Składniki na około 50 pierogów:
- pół kg mąki pszennej + do podsypywania
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka soli
- niektórzy dodają odrobinę oleju (masła) i mleka

Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy, wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Na początek możemy zamieszać wszystko łyżką. Dalej ugniatając ciasto dosypujemy mąkę o ile trzeba, wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Proces powinien trwać kilka minut.
  
Następnie odcinamy kawałek ciasta, resztę przykrywając ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy w postaci kółka, nadziewamy wybranym farszem i lepimy brzegi.

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 1/2 minutach odcedzamy.

Ciasto na pizze przepis


Składniki na ciasto do pizzy:
- dwie i pół szklanki mąki (może być tortowa),
- pół szklanki letniego mleka,
- kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
- 30 g świeżych drożdży,
- jedna łyżeczka oleju roślinnego,
- sól.

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i mleku, odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, lub ugniatać palcami. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.

Ciasto na naleśniki przepis


Składniki na naleśniki:
- mleko 1,5 szklanki
- woda  1,5 szklanki
- jajka 2
- mąka 2 szklanki
- sól, szczypta

Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.

Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle lub oleju.

Placki z mąki na sodzie lub drożdżdzach - Fajerczaki! :-)


Fajerczaki składniki:

1/2 kg maki pszennej
1 czubata łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki zsiadłego mleka.
1 jajko

UWAGA! Do placków tego typu można dodać uduszonej na maśle cebuli, odrobinę czosnku.

Przygotowanie placków:
W misce łączymy wszystkie składniki z zsiadłym mlekiem, po dokładnym wymieszaniu ciasto powinno być dosyć luźne. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe placki i pieczemy na blasze kuchni opalanej drewnem (taka kuchnia nazywa się "angielską").

Placki typu fajerczaki doskonale nadają się jako dodatek wielu potraw, w jednym z programów telewizyjnych przypomniał o nich Karol Okrasa.

Inną recepturą jest przepis na:

Klasyczne polskie drożdżowe placki chlebowe 

Fajerczaki II składniki:
0,5  kg maki pszennej i 0,5 żytniej!
Porcja drożdży
1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki kefiru


Przygotowanie placków:
W misce łączymy drożdże z cukrem, dodajemy mąkę tworząc tak zwany zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kuchnię, posypując wcześniej całość odrobiną maki, przykrywamy ściereczką.
Po wyrośnięciu, dosypujemy mąki, kefir lub zsiadłe mleko mieszamy i starannie, nie śpiesząc się wyrabiamy okrągłe placki nie żałując mąki do podsypywanie i pieczemy na blasze kuchni opalanej drewnem lub na suchej patelni.



Więcej o naleśnikach tutaj

Więcej o Pizzy kliknij

Wypiek chleba przepisy

I przepisy na potrawy wigilijne 

Brak komentarzy: