czwartek, 11 września 2014

Gruszki w occie

Gruszki w zalewie octowej

Przepis na gruszki od babci i mamy. Sprawdzone smaczne, rewelacyjne, że palce lizać! :-)

Zalecane proporcje i składniki:

2 kg twardych gruszek
1 litr wody
1/2 kg cukru - lub więcej w zależności od preferencji smakowych.
1. szklanka octu
kilka goździków
2 laski cynamonu

Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Gruszki umyć i obrać, podzielić na ćwiartki, gniazda nasienne usunąć!
Do gotującego się wywaru włożyć gruszki i doprowadzić do wrzenia.
Następnie przełożyć gruszki do słoików i zalać zalewą.

Zakręcone słoiki postawić do góry dnem do wystudzenia.

Gotowe! / Smacznego ... Fotki nie chce mi się robić, później ...

Brak komentarzy: