Papryka w zalewie - octowo olejowa, (na razie) na szybko.
Przepis pierwszy
2,5kg papryki, 1kg cebuli, 3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 12 łyzeczek cukru, 3 łyżeczki soli. Zagotować zalewę, dodając jeszcze ziele i liście laurowe. 15 minut. Papryke do słoików, zalać zalewą. Na wierzch każdego słoiczka wlać ciut oleju. Zakręcić i pasteryzować.
Przepis ukraiński
Przepis na papryczkę pani Marysi z Ukrainy
60 papryk
zalewa: 2 litry wody
350 ml octu
2 szkl cukru
1 szkl oleju
3 duże łyżki
paprykę umyć, obrać, pokroić w paski lub na pól zalać wrzątkiem na 10 min,
potem odlać wodę, paprykę włożyć do słoiczków i zalać gorącą zalewą dodać na pól litrowy słoik 2-3 ząbki czosnku (wycisnąć),
sterylizować 10 min.
1 komentarz:
3 duże łyżki tniemy je na małe kawałki czy wyginamy i wkładamy do słoika
Prześlij komentarz