Ogórki małosolne / ogórki kiszone - jeden przepis na dwie pyszności.
Ogórki małosolne lub kiszone składniki:
1 kg ogórków
1/2 ząbki czosnku (zależnie od wielkości)
2 kawałki chrzanu (obranego i pokrojonego na kawałki)
2 gałązki kopru
- łyżka soli + litr wody
- najlepiej liście do wyłożenia dna (na przykład: winorośli lub czereśni/wiśni czy czarnej porzeczki)
Czynności :-)
Najpierw należy przygotować naczynie, w którym będą się kisiły ogórki. Najlepszy jest szklany słój o większej objętości minimum 1/4 lub kamionkowy garnek. Naczynie dokładnie wyparzamy. Dno wykładamy umytymi liśćmi. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w naczyniu. Dodajemy obrany czosnek i chrzan. Przykrywamy koperkiem. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, chwilę studzimy i zalewamy ogórki. Zakręcamy lub przykrywamy naczynie na przykład talerzem i odstawiamy w chłodne miejsce.
Jeśli przygotowujemy ogórki małosolne, powinny być gotowe do spożycia już po około 3 dniach od nastawienia. Jeśli natomiast chcemy uzyskać ogórki kiszone, musimy na nie poczekać co najmniej 1-2 tygodnie - by szybciej się kisiły, przed umieszczeniem w słoju można odciąć im końce.
Uwaga: Do ogórków można dodać ziarna gorczycy (poprawiają jędrność), pieprzu, bądź ostrą papryczkę.
Wcześniej o ogórkach w TYM POŚCIE :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz