niedziela, 14 września 2008

Kiszenie ogórków

Składniki do kiszenia

- 2 kg małych ogórków gruntowych (wybierajmy te mniejsze i jędrniejsze).
- przyprawy : czosnek, koper (to standard jeszcze o przyprawach dalej)
- sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody) i oczywiście woda.




Przepis na ogórki


Ogórki dokładnie myjemy, wrzucamy do naczynie - najlepsze tu będzie kamionkowe lub, jeśli nie mamy, duży słój, może być też dębowa beczka ale w domowych warunkach o nią trudno :). Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków pół lub cała główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru (już można dostać w warzywniakach) i inne (patrz dalej). Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce (ciemne ważne oczywiście tylko jeśli używamy przezroczystego słoja). Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.

Jakie przyprawy do ogórków?


Klasycznie do ogórków dodajemy czosnek i koper. Ale jak najbardziej polecam poeksperymentować. Możemy dodać korzeń lub liście chrzanu, liście dębu, porzeczki lub wiśni, gorczycę, świeży estragon, paprykę słodką lub ostrą, liście laurowe, ziele angielskie.

Jaka woda do kwaszenia ogórków?


Jednym, z problemów pojawiających się na kulinarnych forach internetowych jest problem temperatury wody jaką zalewamy ogórki. Jedni zalewają gorącą inni zimną. Ja, krakowskim targiem, zalewam letnią :). Podobno zalewając gorącą ogórki szybciej dochodzą. Wydaję mi się jednak, że nie ma to większego znaczenia gdyż i tak muszą one odstać swoje a woda w tym czasie wystygnie przecież.

Ile soli do ogórków?


Często w przepisach pojawia się łyżka soli na litr wody. Ja chciałbym uszczegółowić tą informację: łyżka soli tak i owszem ale kopiasta.

Garnek do ogórków


Kamionkowe garnki do ogórków dostać można w supermarketach. Mi udało się kupić 5 litrowy za niecałe 40 PLN. Radzę dobrze go oglądnąć przed kupnem czy nie jest pęknięty - mi się trafił z ledwo zauważalnym pęknięciem przez który woda jednak uciekała.

Niech Wasze ogórki małosolne będą wyśmienite i niech Wam cierpliwości na doczekanie kwaszonych starczy :)

Brak komentarzy: