piątek, 3 października 2014

Przepis na wypiek chleba

Chleb przepis pierwszy

 

Od czegoś musimy rozpocząć naszą przygodę z pieczywem - jak się do niego zabrać?

- Wymieszać suche składniki w misce, wlać kilka łyżek oliwy i ciepłe mleko z wodą, wyrobić. W razie potrzeby podlać jeszcze trochę oliwy.
- Następnie od razu włożyć do foremek, odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale  można zostawić w misce do wyrośnięcia, potem jeszcze raz wyrobić i dopiero do formy - wychodzi wielkości chlebka razowego ze sklepu.

Lepszy jest ten dwukrotnie wyrabiany.


Czas pieczenia: ok. 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Składniki na chleb:
2,5 szklanki mąki, 1,5 dag drożdży (albo pół opakowania drożdży instant), szklanka ciepłego płynu (mieszam mleko z wodą w różnych proporcjach - im więcej mleka, tym delikatniejszy chleb), płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka cukru, olej albo oliwa albo roztopione masło.

UWAGA: Od rodzaju mąki zależy jaki to będzie chleb. Dla tego przepisu proponuję mieszankę mąki pszenno - żytniej!

Dodatki wedle upodobania:
- 1 mała albo pół średniej cebuli drobno pokrojonej, dwa średnie ząbki czosnku, pół szklanki otrąb, koperek, tymianek, majeranek, kminek - jeden albo kilka, jak kto lubi;
- grubo posiekane orzechy, słonecznik, siemie lniane, sezam ...

Brak komentarzy: