środa, 29 października 2008

Naleśniki

Królestwo naleśników


Składniki naleśnikowe:
6 jaj, 1 kg mąki, litr mleka 3,2%, woda gazowana, sól, masło (lub olej)

Przepis:
Z powyższych składników należy zmiksować gładkie ciasto o konsystencji śmietany i odstawić je na 30 minut. Dodatek rozpuszczonego masła nada naleśnikom szlachetności i umożliwi ich smażenie bez tłuszczu. Po dwóch kwadransach smaż szybko równe placki, nie czekając na ich zezłocenie - klasyczne naleśniki powinny pozostać białe.



Naleśnik śniadaniowy


Składniki na 2 sztuki:
szynka (100g), ser żółty tarty (100g), jajo kurze (2 szt), zioła prowansalskie

Przepis:
Na grzejący się na patelni naleśnik nałożyć kostkę z szynki, obsypać ziołami i serem. Na środek wbić kurze jajo, rozgrzebać widelcem i lekko podsmażyć. złożyć w chusteczkę.

Naleśnik lunchowy czyli taki misz-masz krewetkowy :-)

Składniki na 2 sztuki:
krewetki koktajlowe w zalewie (100g), majonez, sezam, cytryna, pół paczki sałat mieszanych

Przepis:
Na zimny naleśnik nałóż warstwę sałat i przykryj ją krewetkami w majonezie. Posyp sezamem, zawiń w rulon i przetnij skośnie w połowie. Podawaj z ćwiartką cytryny.

Naleśnik obiadowy czyli na bogato...


Składniki na 2 sztuki:
pierś z kurczaka wędzonego (200g), rodzynki (50g), majonez, żółta przyprawa curry
zielone chrupkie jabłko, pół paczki sałat mieszanych

Przepis:
Z piersi pokrojonej w kostkę, rodzynek, jabłka, curry i majonezu zrób zwarty farsz. Zimny naleśnik smaruj farszem, daj liść sałaty i zawiń całość w krokiet. Każdy przebij dwiema wykałaczkami i przetnij na połówki. Serwuj na sałacie.

Brak komentarzy: