wtorek, 22 września 2015

Imbir lek i przyprawa

Imbir w zdrowiu i kuchni


Imbir lekarski – gatunek rośliny leczniczej uprawnej z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), w stanie dzikim obecnie nie występuje, powszechnie uprawiany na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach, Sierra Leone. Nadaje się do uprawy doniczkowej. Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, stosowany już w starożytnej medycynie chińskiej i indyjskiej, służył jako środek pomocniczy w niestrawności i zaburzeniach trawienia. W aktualnych badaniach, w których analizowano korzystne działanie imbiru, potwierdzono jeszcze inne bogate medyczne właściwości.



Choroby serca

W Dzienniku Odżywiania zamieszczono informacje o badaniu przeprowadzonym na myszach, które miały genetyczne predyspozycje do wystąpienia chorób serca. Naukowcy odkryli, że gdy myszom codziennie podawano ekstrakt z imbiru, występowanie aterosklerotycznych ran aorty obniżyło się o 44%. Oprócz tego imbir przyczynił się do obniżenia poziomu złego cholesterolu o 33% oraz trójglicerydów o 27%. Autorzy podsumowali badanie, stwierdzając, że spożywanie ekstraktu imbiru znacznie zmniejsza ryzyko występowania zmian aterosklerotycznych.





Imbir na nowotwór

Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie przeprowadzili badanie na zmodyfikowanych genetycznie myszach podatnych na występowanie guzów. Podzielono je na dwie grupy, jednej z nich podawano małą ilość ekstraktu 6-gingerolu, który jest związkiem chemicznym nadającym imbirowi ostry smak. Wszystkim myszom wstrzyknięto komórki raka ludzkiego jelita grubego. U myszy, którym podawano ekstrakt wystąpiło 75% mniej guzów niż u myszy, którym go nie podawano.

Rak prostaty jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u mężczyzn. Na świecie średnio co 2,4 minuty osoba płci męskiej zapada na to schorzenie. Nowotwór gruczołu krokowego rozwija się bardzo wolno (10-20 lat). W związku z tym w zapobieganiu jego występowania ogromną rolę odgrywa profilaktyka, w tym właściwy sposób odżywiania.

Najnowsze badania donoszą, że spożywanie imbiru chroni przed rozwojem raka prostaty oraz wspomaga proces leczenia. Kłącze imbiru zawiera wiele bioaktywnych związków – polifenoli. Ich właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że ekstrakt z imbiru usuwa wolne rodniki, których nadmiar w organizmie jest przyczyną licznych schorzeń oraz procesu nowotworzenia

Ból mięśni

W badaniu dotyczącym bólu zanalizowano wpływ imbiru na zmniejszenie bólu mięśni. Uczestnikom badania (dwie grupy składające się z 34 i 40 członków) podawano kapsułki zawierające 2 gramy surowego lub poddanego obróbce termicznej imbiru lub placebo przez 11 kolejnych dni. Ósmego dnia uczestnicy wykonywali ćwiczenia powodujące ból rąk o średnim natężeniu. Przed ćwiczeniami oraz 3 dni po nich, zbadano funkcjonowanie ręki, stan zapalny, ból oraz czynnik biochemiczny związany z występowaniem bólu. Imbir w obydwu postaciach przyczynił się do obniżenia poziomu
bólu o 25%.



Migrena

Po przeprowadzeniu losowego badania z wykorzystaniem placebo stwierdzono, że 63% osób przyjmujących preparat zawierający imbir oraz wrotycz (roślina należąca do rodziny astrowatych) odczuło mniejszy ból migrenowy. Tylko 39% osób przyjmujących placebo odczuło ulgę. Nakładanie rozcieńczonej pasty z imbiru na czoło może pomóc na ból głowy związany z migreną. Imbir może hamować syntezę prostaglandyn, przez co łagodzi ból i zapalenie naczyń krwionośnych.

Nudności i choroba lokomocyjna

Imbir jest od wielu lat używany w celu uspokojenia wrażliwego żołądka. Po przeprowadzeniu badania na 80 początkujących żeglarzach cierpiących na chorobę lokomocyjną stwierdzono, że imbir znacznie złagodził symptomy choroby. Na dodatek imbir nie spowodował żadnych efektów ubocznych, w tym senności powodowanej przez inne leki zwalczające chorobę lokomocyjną.

Artretyzm

Przeciwzapalne właściwości imbiru mogą być stosowane w celu zwalczania artretyzmu. Według Uniwersytetu w Marylandzie, po przeprowadzeniu badania na 261 osobach z osteoartretyzmem kolana stwierdzono, że osoby, którym 2 razy dziennie podawano ekstrakt z imbiru, odczuwały mniej bólu i wymagały przyjmowania mniejszej ilości środków przeciwbólowych niż osoby, którym podawano placebo.

Choroba Alzheimera

Właściwości przeciwzapalne imbiru pomagają chronić mózg przed chorobami powodującymi zaburzenia pamięci. Badania dowiodły, że imbir w połączeniu z dużą ilością składników odżywiających mózg, może zablokować syntezę prostaglandyn, czyli związków chemicznych powodujących stany zapalne, które są powiązane z chorobą Alzheimera.



Imbir w kuchni


W kuchni możemy używać imbiru świeżego i suszonego. W Polsce przez długie lata znaliśmy tylko mniej aromatyczny, łagodniejszy w smaku imbir sproszkowany. Dodawaliśmy go do ciast, deserów i herbaty, niektóre panie domu wsypywały szczyptę do rosołu i flaków. Dziś w większości sklepów dostaniemy świeży imbir. I dzięki temu możemy już bez problemu gotować po chińsku, japońsku i tajsku. Albo eksperymentować i dodawać świeży imbir do tradycyjnych dań kuchni polskiej. W sklepach bywają też płatki imbiru marynowanego, którymi Japończycy przegryzają sushi, oraz imbir kandyzowany, świetny jako słodko-pikantna przekąska.

Imbir wchodzi w skład curry. Młode, sześciomiesięczne kłącza można spożywać jak warzywo, kandyzować lub konserwować w syropie cukrowym. Starsze, dziewięciomiesięczne kłącza suszy się i używa jako przyprawy do pierników. Imbiru używa się do produkcji parkina oraz piwa typu ginger ale. Z imbiru można również robić wino. Wraz z chmielem i innymi przyprawami jest używany do produkcji miodów pitnych korzenno-ziołowych.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Wartości odżywcze w 100 g imbiru (67 kcal):
Białka: 2,3 g
Tłuszcz: 0,9 g
Błonnik: 2,4 g
Wapń: 20 mg
Żelazo: 3,5 mg
Magnez: 405 mg

Przepis - zupa z imbirem PHO

Słynna wietnamska zupa PHO, często nazywana Hanoi, lub Hu Tieu (południe Wietnamu)

Składniki

- 2 duże kości wołowe (z udźca)
- 2 korpusy kurczaka
- 2 cebule
- kawałek (5 cm) korzenia imbiru
- ugotowane mięso wołowe lub mięso kurczaka
- 1/2 pęczka dymki
- 1 pęczek świeżej kolendry, bazylia jak ktoś lubi.
- kiełki roślin m.in. fasoli
- przyprawy cynamon, anyż
- makaron ryżowy lub sojowy lub tradycyjny wietnamski

Sposób przygotowania

Kości wołowe i korpusy kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, usuwając "szumy". Cebulę pieczemy na grillu lub rumienimy nad płomieniem, dodajemy do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obieramy, również zrumieniamy nad płomieniem lub pieczemy na grillu, rozgniatamy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu (powoli) około 5 godzin, a potem przecedzamy. Oddzielnie gotujemy makaron i wkładamy do zupy. Do zupy dodajemy też ugotowane i pokrojone na kawałeczki mięso wołowe lub kurczaka. Posypujemy listkami świeżej kolendry i szczypiorem dymki, dodajemy kiełki. Podajemy z cząstkami cytryny oraz octem przyprawionym czosnkiem i ostrą papryką, lub pastą paprykową.

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem, miodem i cytryną jest świetną kombinacją składników, które pomaga zwalczyć objawy grypy i przeziębienia. Składniki mają wspólną cechę, pobudzają układ odpornościowy do walki z wirusami, bakteriami, pasożytami i innymi patogenami. Wszystko to sprawia, że herbata z imbirem, miodem i cytryną jest doskonałym naturalnym remedium na pierwsze objawy grypy czy przeziębienia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby włączyć ten naturalny napój do codziennej diety.

Herbata z imbirem przepis

Potrzebujemy:

- 1,5 litra wody
- korzeń imbiru –  kawałek długości około 2-5 cm
- 2/3 łyżeczki zielonej lub czarnej herbaty
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu

Zanim zagotujesz wodę zetrzyj na drobnych oczkach wcześniej obrany kawałek świeżego korzenia imbiru. Dodaj starty imbir do wody. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień - pozwól jej wrzeć na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie odstaw wodę do ostygnięcia na 5-7  minut. Zalej herbatę i pozwól jej się parzyć przez kolejne 3 minuty. Na koniec po przestudzeniu dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wszystko dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy: