Klasyka kuchni węgierskiej - gulasz (gulyás)!
Danie jednogarnkoweIstnieje wiele wersji tego dania na Węgrzech, to jedna z jego odmian gotowa do wykonania w Polsce, a z wyraźnym węgierskim smakiem. Gulasz w kraju pochodzenia podaje się z miejscowymi małymi kluseczkami - zacierkami, które nazywają się galuszki* (Galuszki węgierskie różnią się istotnie od ukraińskich, gdzie tak nazywa się "wszystkie" kluski różnego rodzaju).
Składniki:
* około 1 kg wołowiny dobrej jakości / można użyć wieprzowiny, ale wówczas danie przestaje być klasycznym, choć nadal możemy nazywać je węgierskim;
* 4 pomidory, 3-4 papryki, 2 cebule (ilość zależy od wielkości warzyw);
* przyprawy: 5-6 ząbków czosnku, ostra papryka minimum 1 łyżeczka, i kilka papryczek chili, po 1 łyżeczce majeranku, kminku i cząbru. Sól i pieprz.
* 250-350 ml czerwonego wytrawnego wina i około 300 ml wywaru (ostatecznie może być z kostki);
* minimum 100-200 g tłuszczu (w oryginale smalcu/ słoniny) / dietetycznie może być oliwy lub oleju.
Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2,5-3 cm. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem, olejem, posypujemy papryką, cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki (to nie jest wymóg) i kroimy w kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz (oliwę) i obsmażamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem na rumiano z wszystkich stron, ciągle mieszając.
Dodajemy przyprawy: majeranek, kminek, cząber i paprykę (tu możemy użyć papryczek chili). Zalewamy mięso winem i niedużą ilością wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodajemy paprykę (tę pokrojoną) oraz pomidory i dusimy razem z mięsem tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Od czasu do czasu mieszamy gulasz i jeżeli sos za bardzo odparowuje uzupełniamy go niedużą ilością wywaru. Pod koniec duszenia doprawiamy gulasz solą i pieprzem, słodką papryką!
Wbrew obiegowej opinii węgierskie potrawy nie są bardzo(!) ostre. Bazą dań jest zawsze przede wszystkim słodka papryka, ostrą papryką dania doprawia się często już na talerzu (zależy od konkretnego przepisu i regionu). Do dań węgierskich nie dodaje się śmietany - jeżeli już to odrobinę do gotowej potrawy.
===
* Klasyczne Galuszki / Galuska po węgiersku
Składniki: 2 jajka, 400 g mąki, 200 ml wody lub mleka, sól
Wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto (powinno być gęstsze niż na lane kluski). Przelać je do specjalnego sita lub durszlaka z okrągłymi otworami. Umieścić je nad garnkiem z gotującą się, osoloną wodą. Kluseczki powinny same spadać do wody. Zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch są gotowe do jedzenia.
Smacznego / Jó étvágyat
Marek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz