Magnez i potas pierwiastki życia
W jakich roślinach jadalnych występuje najwięcej potasu i magnezu?Wśród roślin bezkonkurencyjna pod względem zawartości magnezu jest dynia, a właściwie jej pestki - zawierają 520 mg magnezu w 100 g. Na kolejnych pozycjach znajduje się kakao gorzkie - 420 mg, koper - 377 mg, natka pietruszki - 291 mg, migdały - 257 mg, soja - 250 mg, kasza gryczana - 218 mg, fasola biała - 169 mg, orzech włoski - 130-190 mg, groch - 129 mg, dzika róża - 120 mg i daktyle – 65 mg.
Bogate w magnez są także: jabłka ze skórką, czekolada gorzka, szpinak, kukurydza, groszek, czosnek, pietruszka, szczypiorek, bób, fasola szparagowa, brukselka, ziemniaki, mandarynki, banany, jeżyny, melony, porzeczki czarne, czerwone i białe, ananasy, grejpfruty, pomarańcze i agrest.
Magnez a wapń i potas: Magnez nie jest jednak pierwiastkiem, który działa samodzielnie. Aby inicjowane przez niego procesy przebiegały prawidłowo, potrzebne jest mu towarzystwo wapnia i potasu.
Potas
Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną ci ręce i nogi, masz nadciśnienie powodem takich dolegliwości może być niedobór potasu.
Źródło
|
Zawartość potasu (mg)
|
Agrest | 230 |
Banan | 395 |
Brzoskwinia | 200 |
Czereśnie | 202 |
Grejpfrut | 277 |
Gruszka | 118 |
Jabłko | 134 |
Kiwi | 290 |
Maliny | 203 |
Mandarynki | 189 |
Melon | 382 |
Morele | 275 |
Pomarańcze | 183 |
Porzeczki czarne | 336 |
Porzeczki czerwone | 259 |
Śliwki | 208 |
Truskawki | 133 |
Winogrona | 226 |
Wiśnie | 150 |
Źródło
|
Zawartość potasu (mg)
|
Boćwina | 548 |
Bób | 261 |
Brokuły | 385 |
Brukselka | 416 |
Buraki | 348 |
Dyna | 278 |
Fasola biała, nasiona suche | 1188 |
Fasola szparagowa | 264 |
Groch, nasiona suche | 937 |
Groszek zielony | 353 |
Kalafior | 214 |
Kapusta biała | 228 |
Kapusta czerwona | 269 |
Kapusta pekińska | 150 |
Kapusta włoska | 306 |
Marchew | 282 |
Papryka czerwona | 255 |
Pietruszka korzeń | 399 |
Pomidor | 282 |
Sałata | 134 |
Seler korzeniowy | 320 |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 874 |
Soja, nasiona suche | 2132 |
Szpinak | 235 |
Ziemniaki | 443 |
UWAGA: Nie zachęcam do kupowania substytutów magnezu/potasu w aptekach, wyłącznie produkty naturalne gwarantują zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia :-)
Wszystkiego Zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz