środa, 10 grudnia 2008

Pstrąg po królewsku

Składniki:
4 małe pstrągi
20 dag selera naciowego
2 łyżki masła
2 szklanki białego wina
1 por
2 łyżki bułki tartej
kminek, słodka mielona papryka, cytryna

Przepis:
Pstrągi sprawić, pokroić na dzwonka, osuszyć. Dzwonka obtoczyć w papryce, posypać solą, pieprzem i kminkiem. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć dzwonka z obu stron na złoty kolor.


Podlać białym winem i włożyć na 10 minut do gorącego piekarnika. W tym czasie pędy selera pokroić na kawałki o dług. 10 cm. Sparzyć wrzątkiem, osączyć. Por pokroić w cienkie paski. Powiązać nimi pęczki łodyg selera. Gotowego pstrąga podawać z selerem, polanego stopionym masłem z bułeczką tartą oraz plasterkami cytryny.

Brak komentarzy: