środa, 10 grudnia 2008

Pstrąg po żydowsku w piwie

Czas na przepisy i pogłębienie wiedzy o pstrągach

Składniki:
1 łyżka Jarzynki
pieprz
0,5 szklanki piwa
2 pstrągi
50 g rodzynek
4 cebule
3 łyżki masła
1 łyżka octu
goździki

Przepis:
Oczyszczone pstrągi umyć i podzielić na dzwonka. Natrzeć Jarzynką oraz pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami i skropić octem. Cebule obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebule i lekko podsmażyć (nie zrumienić), wlać piwo. Następnie włożyć ryby i dusić pod przykryciem około 30 minut. Gotową rybę wyjąć. Sos lekko odparować, dodać opłukane rodzynki. Zagotować. Pstrąga przełożyć na półmisek i polać sosem. Czas oczekiwania: 30 minut.

Brak komentarzy: