środa, 10 grudnia 2008

Pstrąg na liściach kapusty

Składniki: (dla 2-4 osób, czas ok. 45 min)
4 sprawione pstrągi po około 30 dag każdy,
mała, luźna główka kapusty,
4 pomidory, 2 cebule,
2 limonki, 5 dag masła,
4 łyżki drobno posiekanych ziół (natka, kolendra, rozmaryn,szczypiorek),
4 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku,
świeżo mielony czarny pieprz, pieprz ziołowy, sól

Przepis:
Kapustę opłucz, oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Następnie wyjmij, osącz, przestudź. Zdejmij co najmniej 8 największych liści. Z każdego liścia ostrożnie zetnij najgrubsze nerwy, uważając, aby nie przebić go na wylot. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła. Pstrągi dokładnie opłucz z zewnątrz i od środka. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki, cienko obierz ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut. W tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry. Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Obierz czosnek. Ząbki pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi panieruj w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na około 20 minut do lodówki. Następnie każdą z ryb ułóż na 2-3 liściach kapusty. Przykryj kawałkami masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 30 minut. Ewentualnie pstrągi w kapuście ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temp 200°C. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy: