niedziela, 5 października 2008

Sos barbecue

Przepisy na sos barbecue

Składniki
1 szklanka ketchupu
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki oleju jadalnego
2 łyżeczki octu
60 ml soku z cytryny
1 posiekana cebula
2 łyżeczki cukru skarmelizowanego
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup
20 dag startego selera
sól / pieprz / papryka w proszku

Przygotowanie
Cebulę smażyć w oleju aż zbrązowieje, dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 min.



Sos barbecue 2


Składniki
2 średnie cebule
4 - 5 łyżek oleju
2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
200 g przecieru pomidorowego
4 łyżki łagodnego octu
100 ml białego wina
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka świeżej bazylii
1 listek laurowy
3 - 4 łyżki brązowego cukru lub płynnego miodu
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
sól /świeżo mielony czarny pieprz
sosy tabasco i worcester (dowolnie).

Sposób przygotowania
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami tabasco lub worcester. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać. Przed podaniem wyjąć listek laurowy.

Brak komentarzy: