czwartek, 2 października 2008

Śledzie wprowadzenie

Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby: W oleju, w occie, w pomidorach, z chrzanem i rodzynkami, w sosie koperkowym - można je serwować na wiele różnych sposobów. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i przystawka na każdą okazję, jedno z dań świątecznych.

Świerze, przetworzone czy solone?


- świeże;
- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u wschodnich wybrzeży Szkocji i Wysp Szetlandzkich) czy uliki (młode, z dalekomorskich połowów, konserwowane w solance);
- wędzone, np. piklingi (lekko solone, uwędzone w całości w gorącym dymie) lub kipery (duże, oczyszczone i moczone w solance, a potem wędzone w zimnym dymie, zwykle sprzedawane w postaci pary filetów połączonych nierozciętą skórą na grzbiecie);
- marynowane w zalewie octowej, np. rolmopsy (filety rolowane z pikantnymi dodatkami: cebulą, korniszonami, kaparami).

Brak komentarzy: