czwartek, 2 października 2008

Śledź w oleju

Przepis klasyczny na smaczne śledzie w oleju

Składniki
- 1 kg śledzia solonego w płatach,
- 3 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1/3 litra oleju (oliwy),
- 1 cytryna (ocet),



Przygotowanie
Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić, czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem sprawdzenia, jest zjedzenie kawałka, generalnie wystarczą 2/4 godz. Przygotowujemy cebulę - kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną. Na dnie słoja kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.

Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Wkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Zamiast cytryny można użyć octu - kilka kropel na każdą warstwę śledzia.

Brak komentarzy: