czwartek, 2 października 2008

Śledzie w sosie koperkowym ze śmietaną

Składniki:
250/500 g matiasów
ilość porcji: 4
pół szklanki soku cytrynowego
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego lub śmietany
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku

Przyrządzanie:
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej z soku cytrynowego i z przegotowanej wody (ok. 50/50%). Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem (śmietaną), doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznym naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem kilka godzin.

Brak komentarzy: