czwartek, 2 października 2008

Śledź z rodzynkami, w sosie chrzanowym

Składniki
zielona pietruszka 1 pęczek
matiasy 6-8 szt
sok z połówki cytryny 1 szt
rodzynki 1 garście
chrzan 2-3 łyżki
majonez 3 łyżki
jogurt 1 kubek
gęsta śmietana 1 kubek
jajka na twardo 2 szt
cukier 1 do smaku
pieprz czarny 1 do smaku
sól 1 do smaku

Sposób przyrządzenia
Filety opłukać i osuszyć. Rodzynki wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odsączyć, ostudzić. Posiekać jajka i umytą osuszoną pietruszkę. Wymieszać śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem. Wsypać jajka, pietruszkę i rodzynki. Doprawić do smaku solom, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Filety pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, ładnie je poukładać na półmisku i zalać sosem.

Brak komentarzy: