niedziela, 14 września 2008

Musaka z mięsem mielonym

Mielone mięso w zapiekance z bakłażanem po grecku

 


Składniki na musakę dla czterech porcji

500 g mielonego mięsa
2 bakłażany
2 cebule
12 czarnych oliwek
4 łyżki oleju
1 szklanka soku pomidorowego
2 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki startego żółtego sera
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
gałka muszkatołowa / sól i pieprz

Przygotowanie potrawy:

Mięso - cebulę obrać i posiekać - zrumienić na 2 łyżkach oleju, dodać mięso. Smażyć kilka minut, wlać sok pomidorowy. Dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Oliwki pokroić w krążki i dodać do mięsa.

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, oczyścić, posolić i odstawić na 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać w nim mięso, potem bakłażany. Mleko roztrzepać z jajkami i serem. Zalać mięso z bakłażanami. Posypać solą i gałką muszkatołową. Piec w 180-200 st. przez około 30 minut. Podawać i jeść :-)

Klasyczna Musaka, to zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.

Grecka musaka na bogato


Przepis zaproponował Pascal Brodnicki

2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
50-70 ml oliwy z oliwek
2 duże cebule, posiekane
1 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
szczypta mielonego cynamonu
500 g przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wina
600 ml mleka
120 g masła
100 g mąki
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie sera typu greckiego
2 żółtka, sól i pieprz

Bakłażany i cukinie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.

Sos pomidorowy i mięso
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Sos beszamelowy
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

Zapiekanie
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

Brak komentarzy: