niedziela, 14 września 2008

Kurczak faszerowany Cukinią

Składniki: 5-6 porcji
1 cały kurczak
250 g cukinii
25 g masła
sok z limonki
olej

FARSZ:
90 g cukinii 90 g półtłustego sera
starta skórka z limonki
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz

Przygotowanie potrawy:

Przygotować farsz: końcówki cukinii odkroić, a samą cukinię zetrzeć, wymieszać z serem, skórką z limonki, tartą bułką, solą i pieprzem. Skórę kurczaka ostrożnie oddzielić od mięsa, tworząc jak największą kieszonkę. Wypełnić ją farszem. Kurczaka umieścić w brytfance i wysmarować go olejem. Piec przez 20 minut w 190 st. Końcówki cukinii odkroić i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć je na maśle z dodatkiem soku z limonki. Kurczaka podawać na ciepło wraz z usmażonymi plasterkami cukinii.

Brak komentarzy: