środa, 6 sierpnia 2008

Zupa ogórkowa

Składniki:
1 woreczek kiszonych ogórków
10 dag kiełbasy wiejskiej
3 cebule
4 ziemniaki
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 kostka rosołowa
4 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:
Cebulę skroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła.
Dodać pokrojoną [w półksiężyce] kiełbasę, czosnek, następnie dodajemy ogórki starte na tarce o dużych oczach i kontynuować duszenie od czasu do czasu mieszając.

Do osobnego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki - zalewamy wodą dodajemy kostkę rosołową i gotować do momentu, aż jarzyny będą miękkie. Do wywaru warzywnego [marchewka + ziemniaki] dodajemy całą zawartość z pierwszego garnka [ starte ogórki, kiełbaska, czosnek] i kontynuujemy gotowanie przez około jeszcze 5 minut, ale na lekko zmniejszonym ogniu - po upływie około 3 minut dodać do zupy 4 łyżki śmietany i pogotować jeszcze około 2 minutki i zdjąć z ognia.

Brak komentarzy: