środa, 6 sierpnia 2008

Cielęcina w sosie potrawkowym

Składniki:
750 g cielęciny z łopatki lub z mostka
300 g włoszczyzny
sól
1 litr wody
40 g masła
40 g mąki
2,5 szkl wywaru
1 żółtko
sok z cytryny
zielenina

Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę z łopatki lub mostek włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody, osolić, gotować bardzo powoli ok. 20 minut. Następnie dodać włoszczyznę i jeszcze gotować ok. 30 minut. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcie w poprzek włókien mięsnych, wyjąć także włoszczyznę. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać do wywaru, zagotować. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, zaciągnąć surowym żółtkiem. Podawać mięso z ryżem ugotowanym na sypko, oblane sosem, obficie posypane zieloną pietruszką, koperkiem lub przybrane włoszczyzną.

Brak komentarzy: