Zdrowe uzupełnienie diety: cieciorka i soczewica na co dzień.
Wstęp napiszę w wolnej chwili. Do zdrowia nie potrzeba namawiać? :-)
Sałatka z ciecierzycą i fetą
250 g cieciorki
1 ogórek
200 g sera feta
100 g rukoli
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka gałązek kolendry
1/4 pora
1/3 szklanki pestek z dyni
Sos do sałatki
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę podobnie jak w innych przepisach namoczyć na noc, odlać wodę, przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości z łyżeczką sody od około 10 do 25 minut, ostudzić. Ogórek i fetę pokroić w kostkę. Rukolę, pietruszkę i kolendrę posiekać. Pora pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.
Ciecierzyca z chili, sałatą i pomidorami na ciepło
ciecierzyca
kmin rzymski
papryczka chili
ząbek czosnku
sałata (np. lodowa)
curry i sól do smaku
Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kilka utłuczonych ziaren kminu rzymskiego, 1 ukruszoną ostrą papryczkę, posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki curry. Dodajemy pokrojoną sałatę lodową i kilka pomidorków koktajlowych. Smażymy 2 minuty skrapiając 1 łyżką sosu sojowego. Następnie dodajemy pół puszki ciecierzycy wraz z płynem. Całość dusimy 2 minuty. Doprawiamy ewentualnie solą.
Sałatka z ciecierzycy żółtego sera, sałaty i ogórka
ciecierzyca może być puszka ok. 200 g
pół główki sałaty lodowej
1 czerwona cebula
pół świeżego długiego ogórka
4 łyżki kukurydzy konserwowej
50-100 g żółtego sera
Sos:
3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz
Sałatę po umyciu porwać na kawałki, ułożyć na dnie dużego talerza.
Cebulę pokroić w piórka, ogórki w kostkę lub grubsze pół-plastry. Ułożyć na sałacie. Posypać ciecierzycą i kukurydzą. Ser zetrzeć na tarce, posypać nim wierzch sałatki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i polać sałatkę.
Sałatka z pieczonej papryki i ciecierzycy
600-900 g ciecierzycy - świeżo ugotowanej lub z puszki
4 żółte lub czerwone papryki
Oliwa z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
3 łyżki kaparów, odcedzonych
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Posmarować oliwą i umieścić do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piec (ok 200 stopni), aż na skórce pojawią się pęcherzyki i będzie łatwo odchodzić. Paprykę po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w paski.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą. Dodać miętę, kapary i czosnek, wymieszać z papryką ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na chwilę, aby smaki się połączyły.
Sałatka z "cieciorki" po grecku
2 główki sałaty rzymskiej
4 pomidory, pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 ogórek, drobno pokrojony
500 g cieciorki z puszki, lub świeżej gotowanej
100 g czarnych oliwek bez pestek
150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
Sos
pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
oliwa dobrej jakości
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
pieprz i ew. szczypta soli
Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej salaterce, dodając pieprzu.
Dodać rozdarte a palcach liście sałaty, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, ciecierzycę i dokładnie wymieszać, żeby składniki pokryły się sosem. Rozłożyć na wierzchu sałatki kawałki sera wymieszać i podawać :-)
Sałatka z ciecierzycy z owocami i miodem
500 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
100 g posiekanego selera naciowego
drobno posiekana cebuli
1 jabłko lub/i kilka dużych winogron
50 g posiekanych orzechów włoskich
0,5 główki sałaty lodowej porwanej na kawałki
Sos
60 ml majonezu
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki musztardy
łyżeczka soku z cytryny
Ciecierzycę, seler, cebulę, jabłko lub winogrona i posiekane orzechy włożyć do salaterki.
Z majonezu wymieszanego z miodem, musztardą i sokiem z cytryny przygotować sos.
Polać sałatkę sosem i dobrze wymieszać. Podawać na pociętych liściach sałaty.
Sałatka z awokado, pomidorami z ciecierzycą na ciepło
400 g cieciorki, osączonej z zalewy i przepłukanej, lub ugotowanej
150 g mieszanych liści sałaty
1 awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu miętowego
150 ml jogurtu naturalnego
Sałatę oczywiście opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado przekroić, wyjąć miąższ i pokroić skropić cytryną. Wymieszać z sałatą, dodać pomidory, ogórka, wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać kumin, kolendrę i kurkumę, wymieszać. Dodać cieciorkę i smażyć przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną wydawać silny aromat. Zestawić z ognia. Dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wymieszać z sałatką. Sos miętowy wymieszać z jogurtem i polać całość.
Sałatka ziemniaczana z ciecierzycą czyli na ciepło i zimno.
ziemniaki - kilka dorodnych i młodych sztuk
ciecierzyca gotowana 250 g minimum
cebula szalotka - 2 szt
korniszon - 2 średnie sztuki
natka pietruszki drobno posiekana
musztarda z ziarnami gorczycy
sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
ocet winny - ok. 1 łyżki
oliwa - ok. 4 łyżek
sól, pierz - do smaku
Szalotki pokój w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki, oraz pokrojone w kosteczkę korniszony. Wymieszaj z ciecierzycą. Przypraw musztardą, octem, sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na pół godziny aby smaki się "przegryzły".
Ziemniaki ugotuj lub upiecz "w mundurkach", obierz (lub nie - o zależy od ich jakości i pochodzenia), pokrój szybko w sporą kostkę, zmieszaj ciepłe lub podgrzane na patelni z sałatką i podawaj takie ciepłe z chłodną sałatką z lodówki.
---
Uzupełnienie nastąpi :-)
Do tak przygotowanych sałatek możemy dodawać różne wypełnienia: rybę, kawałki mięsa, kasze (np. kuskus), ryże i owoce (maliny, jagody, gruszki, jabłka) i warzywa np. bakłażany, kabaczki, buraki oraz fasolę, szpinak, sery włoskie i co wam przyjdzie do głowy.
Więcej o soczewicy
Więcej o ciecierzycy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz