wtorek, 27 stycznia 2015

Sałatki z ciecierzycy soczewicy i dodatków

Zdrowe uzupełnienie diety: cieciorka i soczewica na co dzień.


 Wstęp napiszę w wolnej chwili. Do zdrowia nie potrzeba namawiać? :-)



Sałatka z ciecierzycą i fetą


250 g cieciorki
1 ogórek
200 g sera feta
100 g rukoli
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka gałązek kolendry
1/4 pora
1/3 szklanki pestek z dyni



Sos do sałatki
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę podobnie jak w innych przepisach namoczyć na noc, odlać wodę, przepłukać  i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości z łyżeczką sody od około 10 do 25 minut, ostudzić. Ogórek i fetę pokroić w kostkę. Rukolę, pietruszkę i kolendrę posiekać. Pora pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.



Ciecierzyca z chili, sałatą i pomidorami na ciepło


ciecierzyca
kmin rzymski
papryczka chili
ząbek czosnku
sałata (np. lodowa)
curry i sól do smaku




Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kilka utłuczonych ziaren kminu rzymskiego, 1 ukruszoną ostrą papryczkę, posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki curry. Dodajemy pokrojoną sałatę lodową i kilka pomidorków koktajlowych. Smażymy 2 minuty skrapiając 1 łyżką sosu sojowego. Następnie dodajemy pół puszki ciecierzycy wraz z płynem. Całość dusimy 2 minuty. Doprawiamy ewentualnie solą.

Sałatka z ciecierzycy żółtego sera, sałaty i ogórka


ciecierzyca może być puszka ok. 200 g
pół główki sałaty lodowej
1 czerwona cebula
pół świeżego długiego ogórka
4 łyżki kukurydzy konserwowej
50-100 g żółtego sera



Sos:
3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz

Sałatę po umyciu porwać na kawałki, ułożyć na dnie dużego talerza.
Cebulę pokroić w piórka, ogórki w kostkę lub grubsze pół-plastry. Ułożyć na sałacie. Posypać ciecierzycą i kukurydzą. Ser zetrzeć na tarce, posypać nim wierzch sałatki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą i polać sałatkę.

Sałatka z pieczonej papryki i ciecierzycy


600-900 g ciecierzycy - świeżo ugotowanej lub z puszki
4 żółte lub czerwone papryki
Oliwa z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
3 łyżki kaparów, odcedzonych
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 ząbki czosnku, drobno posiekane



Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Posmarować oliwą i umieścić do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piec (ok 200 stopni), aż na skórce pojawią się pęcherzyki i będzie łatwo odchodzić. Paprykę po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w paski.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą. Dodać miętę, kapary i czosnek, wymieszać z papryką ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na chwilę, aby smaki się połączyły.

Sałatka z "cieciorki" po grecku


2 główki sałaty rzymskiej
4 pomidory, pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 ogórek, drobno pokrojony
500 g cieciorki z puszki, lub świeżej gotowanej
100 g czarnych oliwek bez pestek
150 g sera feta, pokrojonego w kostkę



Sos
pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
oliwa dobrej jakości
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
pieprz i ew. szczypta soli

Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej salaterce, dodając pieprzu.
Dodać rozdarte a palcach liście sałaty, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, ciecierzycę i dokładnie wymieszać, żeby składniki pokryły się sosem. Rozłożyć na wierzchu sałatki kawałki sera wymieszać i podawać :-)

Sałatka z ciecierzycy z owocami i  miodem


500 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
100 g posiekanego selera naciowego
drobno posiekana cebuli
1 jabłko lub/i kilka dużych winogron
50 g posiekanych orzechów włoskich
0,5 główki sałaty lodowej porwanej na kawałki

Sos
60 ml majonezu
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki musztardy
łyżeczka soku z cytryny
   
Ciecierzycę, seler, cebulę, jabłko lub winogrona i posiekane orzechy włożyć do salaterki.
Z majonezu wymieszanego z miodem, musztardą i sokiem z cytryny przygotować sos.
Polać sałatkę sosem i dobrze wymieszać. Podawać na pociętych liściach sałaty.

Sałatka z awokado, pomidorami z ciecierzycą na ciepło


400 g cieciorki, osączonej z zalewy i przepłukanej, lub ugotowanej
150 g mieszanych liści sałaty
1 awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki



1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu miętowego
150 ml jogurtu naturalnego

Sałatę oczywiście opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado przekroić, wyjąć miąższ i pokroić  skropić cytryną. Wymieszać z sałatą, dodać pomidory, ogórka, wymieszać.
   
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać kumin, kolendrę i kurkumę, wymieszać. Dodać cieciorkę i smażyć przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną wydawać silny aromat. Zestawić z ognia. Dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wymieszać z sałatką. Sos miętowy wymieszać z jogurtem i polać całość.

Sałatka ziemniaczana z ciecierzycą czyli na ciepło i zimno.


ziemniaki - kilka dorodnych i młodych sztuk
ciecierzyca gotowana 250 g minimum
cebula szalotka - 2 szt
korniszon - 2 średnie sztuki
natka pietruszki drobno posiekana
musztarda z ziarnami gorczycy
sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
ocet winny - ok. 1 łyżki
oliwa - ok. 4 łyżek
sól, pierz - do smaku



Szalotki pokój w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki, oraz pokrojone w kosteczkę korniszony. Wymieszaj z ciecierzycą. Przypraw musztardą, octem, sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na pół godziny aby smaki się "przegryzły".

Ziemniaki ugotuj lub upiecz "w mundurkach", obierz (lub nie - o zależy od ich jakości i pochodzenia), pokrój szybko w sporą kostkę, zmieszaj ciepłe lub podgrzane na patelni z sałatką i podawaj takie ciepłe z chłodną sałatką z lodówki.
---

Uzupełnienie nastąpi :-)

Do tak przygotowanych sałatek możemy dodawać różne wypełnienia: rybę, kawałki mięsa, kasze (np. kuskus), ryże i owoce (maliny, jagody, gruszki, jabłka) i warzywa np. bakłażany, kabaczki, buraki oraz fasolę, szpinak, sery włoskie i co wam przyjdzie do głowy.


Więcej o soczewicy

Więcej o ciecierzycy

Brak komentarzy: