Małże / Mule w winie i nie tylko...
Przepisów na te skorupiki jest tyle ile odmian - w samej Polsce żyje ponad 40! :-) W prawdziwym życiu zjadamy z reguły te pochodzące z morza północnego lub śródziemnego.Zasada generalna surowe małże (w Polsce mrożone) powinny być przy kupowaniu zamknięte, dokładnie wypłukane przed przygotowaniem. W trakcie płukania zaczynają się otwierać, w czasie przyrządzania tym bardziej i te zjadamy.
Małże świeże jeżeli otwarte wyrzucić, pozostałe opłukać starannie i włożyć do garnka / na dużą patelnię. Wlać szklankę wody i zagotować pod przykryciem. Gotować tak przez kilka minut do czasu aż małże się otworzą, dalej przyprawiać zgodnie z przepisami (tę wodę można wylać i zmienić jak ktoś jest perfekcjonistą).
Przepis na małże / mule 1:
1 kg produktu w skorupkach / dla dwu osób
pomidory 3 szt
3-4 ząbki czosnku / 1 średnia cebula
po połowie czerwonej i zielonej papryki
natka pietruszki / oliwa
1/2 litra białego wina
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować i posiekać drobno. Cebulę i
czosnek posiekać drobno też. Do garnka wlać oliwę tak, żeby przykryć dno,
zeszklić na małym ogniu cebulę i czosnek. Dodać posiekaną drobno paprykę. Kiedy papryka jest miękka, wrzucamy mule, wlewamy wino, dodajemy pomidory i pietruszkę. Można dołożyć drobno pokrojoną papryczkę chili. Gotujemy od 5 maksymalnie 10 minut.
UWAGA! Czas im krócej tym owoce morza bardziej miękkie! Czas zależy też od wielkości małż, surowe / pasteryzowane.
Przepis na małże 2: Przepis na mule Makłowicza z Islandii
1 kg produktu w skorupkach
1 średnia cebula
przyprawa Curry
oliwa / olej i masło
śmietana
piwo / (lub woda / lub wino)
Do garnka wlać oliwę tak, olej lub i masło. Zeszklić na małym ogniu cebulę. Dolać piwo / wino, kiedy się zagotuje wsypać myte małże, dodać obficie przyprawę Curry. Na końcu śmietanę - w ten sposób tworzymy sos piwno masłowo śmietanowy ;)
Gotujemy od 5 do 7 minut.
Można dołożyć drobno pokrojoną papryczkę chili.
UWAGA! Co lubią mule/małże? Dużą ilość przypraw. Ostrych przypraw. Kochają przyrządzanie na winie / piwie lub innym alkoholu.
Wielu kucharzy się nad mulami lubi "rozwodzić", podczas gdy ich przygotowanie jest proste, a gotowa potrawa nie każdemu polakowi przypadnie do gustu ... :-) Tajemnica sprowadza się do "wymyślenia" zalewy (tej do gotowania) w smaku której owoce morza nam podpasują - przypasują naszemu podniebieniu.
Małże bez skorupek
Przepisy są takie same jak na małże w skorupkach, ale o niebo bogatsze. Krócej "przyrządzamy" już po 3 minutach próbujemy czy dobre. Sporo ciekawych przepisów można opracować we własnym zakresie "na zimno" (później dodatki do dań / sałatek) oparte na occie lub oliwach z przyprawami. Małże bez skorupek są idealnym dodatkiem do ryżu i makaronów.
Małże można smażyć
Małże rozmrozić, osączyć. Jajka roztrzepać, doprawić pieprzem i lekko solą, panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Chowder z małżami i boczkiem
1 kg małży gotuj w rondlu z niewielką ilością wody, odstaw.
Na patelni smaż kilka minut 200 g pokrojonego boczku i 1 posiekaną cebulę. Dodaj mąkę, smaż łącznie ok. 10 minut. Dodaj 450 g ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę, 450 ml mleka, wodę, w której gotowały się małże, liść laurowy, 2 łyżeczki świeżego tymianku, szczyptę pieprzu i pół puszki kukurydzy konserwowej. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Wrzuć małże, posyp natką pietruszki.
Makaron z małżami i krewetkami
Rozmroź 500 g małży i 250 g krewetek, opłucz. Jeżeli zdecydujesz się na świeże małże i krewetki, dokładnie je oczyść. W garnku podsmaż 1 ząbek czosnku i papryczkę chilli, dodaj małże oraz 50 ml białego wina. Gotuj 5 minut. Dodaj krewetki, gotuj dodatkowe 3 minuty, wlej sok z 1 cytryny. Całość zestaw z ognia, posól i posyp pieprzem. Wcześniej ugotuj makaron al dente, teraz przełóż do garnka z sosem, podsmaż chwilę i natychmiast po przyrządzeniu podawaj.
Paella z małżami i krewetkami
Na drobne kawałki pokrój 2 cebule, 4 ząbki czosnku i 1 czerwoną paprykę i podsmaż je na patelni. Osobno podsmaż 2 pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Opłucz 30 g ryżu, podsmaż na osobnej patelni. Gdy ryż się zeszkli, połącz go z bulionem z dodatkiem szafranu. Duś ryż do momentu, kiedy wchłonie bulion. Dodaj puszkę kukurydzy, podsmażone wcześniej warzywa i mięso. Osobno ugotuj krótko małże i krewetki (oczyść jeżeli surowe). Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Gdy wypłyną, dodaj je do pealli.
Pappardelle z małżami i szynką parmeńską
Makaron ugotuj al dente. Odstaw.
Na patelni - na rozgrzanym oleju zeszklij plastry cebulki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz małże. Całość gotuj przez chwilę ok. 3 minuty. Wlej śmietanę 18% - ok 200 mililitrów.
Dodaj makaron i pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Całość dokładnie wymieszaj. Zamiast pietruszki można dodać pokrojoną świeżą bazylię, co sprawi, że potrawa nabierze ziołowego smaku.
Smacznego
1 komentarz:
Bardzo smaczną Paellę ale z mulami jadłam w Barcelonie. Świetny smak :) Bardzo dobre mule można zjeść we Wrocławiu w tej restauracji http://roadamerican.pl/mule/ :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz