Pieczona/duszona i soczysta szynka wieprzowa po Polsku
Klasyka kuchni polskiejSkładniki:
spory kawał szynki - ok. 1/ 1 i pół kilograma
2 duże łyżki miodu, sól, pieprz, mielona kolendra
po trochu: gorczycy, kminku, majeranku
4 ząbki czosnku
3 duże łyżki oleju
0,5 l bulionu
Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka lub moździerza i po rozdrobieniu mieszamy z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Powstałą, gęstą bejcą/zalewą smarujemy szynkę ze wszystkich stron. Wkładamy szynkę do naczynia, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc, rano przewracamy na drugą stronę.
Tak przygotowaną najlepiej po południu obsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, a następnie dodajemy resztę zalewy, wywar i pieczemy pod przykryciem w brytfance lub np. rękawie do pieczenia do miękkości, około 90 minut. Jednocześnie możemy upiec do potrawy ziemniaki. Potrawę zamiast piec można dusić w dużym garnku na kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz