niedziela, 5 października 2008

Kotlety schabowe

Schabowy w specjalnej marynacie według Magdy Gessler


Składniki na schabowe

8 plastrów kotletów ze schabu (grubości 1.5 cm)
150 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
ząbek czosnku
obrany i rozgnieciony
1/4 łyżeczki pieprzu
8 gałązek tymianku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego





Przygotowanie schabowych jest proste...

Przygotować marynatę: wymieszać sok pomarańczowy z sosem sojowym, cukrem, czosnkiem, pieprzem, tymiankiem. Odstawić. Ponacinać kotlety na krzyż na głębokość ok. 3 mm z dwóch stron. Kotlety ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu, polać marynatą i odstawić na 30 minut. Kotlety odsączyć, marynatę zachować.

Na patelni rozgrzać masło i olej. Kotlety ułożyć obok siebie i smażyć ok. 3 minut z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, polać podsmażone kotlety marynatą. Dusić ok. 8-10 minut. Wyjąć na talerz i polać sosem. / Na zdjęciu zwykłe schabowe z jajem sadzonym  i koperkiem.

Brak komentarzy: