niedziela, 5 października 2008

Kotlety jagnięce

Jagnięcina z rusztu

4 kotlety (2 cm)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy (oleju)
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kotlety jagnięce - przygotowanie


Rozetrzeć czosnek i natrzeć nim kotlety. Masło rozetrzeć z pietruszką. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 st.C. Kotlety nasmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i nie domykając drzwiczek piekarnika (w nowszych kuchenkach są specjalne przystawki unieruchamiające nie domknięte drzwiczki) piec ok. 3-4 min z każdej strony - mięso powinno być różowe w środku, ale bez krwi. Kotlety wyjąć, posolić i popieprzyć (jeśli posolimy kotlety przed upieczeniem - stwardnieją), podawać na ogrzanym półmisku z grudką masła pietruszkowego na każdym. W sklepie warto pamiętać, że mięso baranie im jaśniejsze, tym lepsze. Jeśli jest przerośnięte żółtawym tłuszczem, to niechybnie pochodzi ze starej sztuki. Tłuszcz powinien być biały i powinno go być niedużo. Proponuję zacząć od dania najprostszego, a wybornego - kotletów jagnięcych (mogą też być baranie) z rusztu. Najlepsze są kotlety z combra, jest to najsmaczniejsze i najbardziej miękkie mięso. Inne kawałki baraniny nadają się raczej do duszenia lub pieczenia. Podobnie kotlety można też upiec na grillu. Żeby przyrządzić je na patelni, trzeba rozgrzać łyżkę oleju lub oliwy, kotlety smażyć 3-4 min z każdej strony, aż się mocno zrumienią, zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze 2 min, żeby doszły. Zdjąć na ciepły półmisek. Smażone kotlety można uzupełnić szybkim, doskonałym sosem: na patelnię wlać 2 łyżki wody, zeskrobać to, co zostało po smażeniu, zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło z pietruszką, gdy się rozpuści - polać kotlety.

Brak komentarzy: