Grzyby w occie
Wczoraj byłam w wioseczce w środku lasu, drogi asfaltowe tam nie prowadzą, komórki zasięgu nie mają, za to jest pani Krysia, cudowna osoba, która mnie swoimi marynowanymi grzybkami poczęstowała, a kiedy zeżarłam cały prawie słoik i umarłam z zachwytu, podzieliła się przepisem:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
5 łyżeczek soli
cebula pokrojona w talarki
Jak zagotować.
Grzyby zagotować i odcedzić. Na dno słoików wrzucić gorczycę, goździk, ziele angielskie, parę ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy, czosnek i chrzan. Na to grzyby. Zalać marynatą, pasteryzować od 20 minut do pół godziny.
Grzybki mnie zachwyciły, wspaniały korzenny smak, łagodny i niezapomniany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz