Grzybki pyszny dodatek do mięs!
Co kupić lub zebrać:
1 kg młodych grzybów (podgrzybki, borowiki, rydze, maślaki, koźlaki)
Marynata:
1 l wody
7 dag cukru
szklanka octu spirytusowego 10%
po kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
5 dag soli
1. Grzyby starannie przebierz, oczyść dokładnie. Umyj pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę w dużym garnku (grzyby powinny swobodnie pływać), posól ją (wystarczy ok. 3 dag na 1 kg grzybów). Na wrzątek wrzuć grzyby. Przykręć ogień.
2. Gotuj powoli ok. 15 minut (zdejmuj szumowiny łyżką cedzakową). Odcedź, przelej na durszlaku gorącą wodą. Napełnij grzybami wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości. Do każdego włóż liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego i 2 pieprzu.
3. Marynata: Zagotuj wodę, wlej ocet, wsyp sól, cukier, dodaj 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Odcedź. Gorącą zalewą zalej grzyby w słoikach. Zakręć, odwróć do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz