środa, 6 sierpnia 2008

Wołowina w sosie chrzanowym z migdałami

Danie - 6 porcji
Składniki:
1 kg wołowiny
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
parę ziaren pieprzu i ziele angielskie
sól

Składniki na sos:
0,5 l mleka
4 dag migdałów
8 dag masła
2 łyżki startego chrzanu
6 dag mąki
sól, biały pieprz


Mięso gotuj z przyprawami 90 minut. Następnie dodaj obrane warzywa, przyspieszoną cebulą i gotuj przez następne 30 minut.
Sos: Migdały zmiel, z 6 dag masła, mąki i cebuli zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją zimnym mlekiem i mieszając gotuj 20 minut. Do rosołu dodaj chrzan, wszystko zagotuj. Dodaj masło, zasmażkę, migdały, sól, pieprz. Ugotowane mięso pokrój na plastry i obłóż jarzynami. Polej sosem

Brak komentarzy: