sobota, 2 sierpnia 2008

Karkówka na miodzie i piwie

Karkówka z grilla



Składniki dla 4 osób

* 1kg karkówki
* 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
* 2/3 szklanki octu winnego z estragonu
* główka czosnku

* 2 łyżki musztardy
* 1 butelka piwa
* 3 łyżki miodu
* 6 listków bazylii

Przygotowanie mięsa karkowego / Marynata do karkówki

Karkówkę pokroić na plastry grubości 2,5 cm i rozbić do grubości 1,5 cm.
Czosnek obrać i wycisnąć lub drobno posiekać. Bazylię posiekać. Natrzeć każdą stronę mięsa czosnkiem i przyprawą. Ułożyć karkówkę w naczyniu, przesypując bazylią i całość zalać marynatą z oleju, octu winnego, szklanki piwa, musztardy i miodu. Pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Przed grillowaniem odlać marynatę do naczynia i uzupełnić drugą szklanką piwa. Przygotować pędzel.

Grill dobrze, równomiernie rozpalić i nie dopuszczać do powstawania płomienia. Karkówkę piec przez ok. 15- 20 min., wielokrotnie obracając. Po każdym obróceniu powierzchnię mięsa pędzlować marynatą piwną. W przypadku pojawienia się płomienia zakrywać grill pokrywą na ok. 1 minutę.

Efekt smakowy i końcowy gwarantowany :-)

Brak komentarzy: