Klasyczny staropolski barszcz czerwony - barszcz wiejski
Składniki na swojski barszcz czerwony:25 dag włoszczyzny,
50 dag kości,
50 dag buraków,
sól,
1 szklanka kwasu z ogórków,
2 l wody,
12 dag śmietany,
ząbek czosnku,
liść laurowy
Przepis na barszcz, sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach. Następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i wolno gotować około 30 min, dodając część kwasu z ogórków.
Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku, zagotować.
Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.
Więcej o barszczu i potrawy wigilijne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz