środa, 6 sierpnia 2008

Barszcz wiejski

Klasyczny staropolski barszcz czerwony - barszcz wiejski

Składniki na swojski barszcz czerwony:

25 dag włoszczyzny,
50 dag kości,
50 dag buraków,
sól,
1 szklanka kwasu z ogórków,
2 l wody,
12 dag śmietany,
ząbek czosnku,
liść laurowy

Przepis na barszcz, sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach. Następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i wolno gotować około 30 min, dodając część kwasu z ogórków.

Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku, zagotować.

Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Więcej o barszczu i potrawy wigilijne

Brak komentarzy: