środa, 5 kwietnia 2023

Tajska zupa Tom Yum

Składniki do zupy Tom Yum


- 1,2-5 litra bulionu (bulion azjatycki/ warzywny/ z kury lub rybny najlepszy do krewetek)
- 15 g pasty Tom Yum lub własnej mieszanki* Warto spróbować - dodawać wedle smaku ... Nie warto dać za dużo!
- 150/300 ml mleka kokosowego (opcjonalnie inny zabielacz europejski np. śmietanka 30%)
- 1/2 puszki krojonych pomidorów minimum, składnik nieodzowny
- 100/200 g grzybów chińskich z puszki, namoczonych lub pieczarek - polecam
- pół pokrojonej w paski papryki słodkiej (dodaję też cukinię)
- 300 g oczyszczonych krewetek / lub minimum pół kg pokrojonej piersi z kurczaka / indyka
- 3/4 łyżki sosu rybnego
- 2/3 łyżeczki cukru najlepiej trzcinowego
- 1/2 łyżka soku z cytryny/limonki (do smaku)
- szczypiorek, kolendra, papryczka chili, ew. bazylia tajska
- kilka liści kaffir na bulion, roztarte nasiona kolendry, imbir duża szczypta.
- papryczka chili (próbuj zupę)

OPCJONALNIE powinno być też:

- trawa cytrynowa
- imbir - drobno posiekany mały kawałek.
- łyżeczka azjatyckiego oleju orzechowego (próbuj)


 

Przepis i przygotowania Tom Yum

W dużym garnku (lub woku) rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i papryczkami chilli. Dodać kurczaka i chwilę przesmażyć o ile z kurczakiem.
Dodać  bulion, pastę Tom Yum i zagotować. Dodać mleczko kokosowe (ew. śmietankę), pomidory oraz odcedzone i pokrojone na plasterki grzyby, gotować przez ok. 5 minut.

Dodać oczyszczone (z pancerzy, ogonków i jelit, o ile krewetki) krewetki. Gotować kilka minut na małym ogniu. 

Doprawić sosem rybnym i sokiem z cytryny. Dodać posiekany szczypiorek, liście kolendry ew liście tajskiej bazylii.

Najważniejsze jest wydobycie głębi smaku samego wywaru. Kluczem są: kolendra, czosnek, cebula, imbir, pomidory pasta Tom Yum lub jej podstawowe składniki. Nie zalecam gotowania zupy na wodzie.

Przygotowanie własnej pasty Tom Yum

1 łyżka oleju, 1 szalotka, 1 trawa cytrynowa, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka tamaryndu, 1 ząbek czosnku, 3 cm kawałek galangalu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Na oleju chwilę podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę szalotkę, wlać bulion, zagotować. W międzyczasie dodać przepołowioną trawę cytrynową, chili w proszku, tamarynd, ząbek czosnku, pokrojony na plasterki galangal oraz cukier. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, następnie przecedzić do czystego garnka.

Podawać z makaronem dobrej jakości (azjatyckim) lub bez....

Brak komentarzy: